Εν αναμονή της απόφασης για τις φορολογικές δηλώσεις

Εν αναμονή της απόφασης για τις φορολογικές δηλώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:13 Δημιουργία 20/07/20, 07:10

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα ληφθεί η απόφαση για παράταση ή μη στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τον ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα να έχει αφήσει ανοιχτό το σχετικό ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μέχρι τώρα η ροή δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί περίπου 4,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,41 εκατ. πέρυσι. Από αυτές λίγο περισσότερες από 2 εκατ. είναι χρεωστικές με το μέσο φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι να διαμορφώνεται στα 779 ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, η καταβολή της α΄ δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε η αλλαγή στον αριθμό των δόσεων που θα πρέπει να καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος αλλά και η δυνατότητα παροχής έκπτωσης 2% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Ειδικότερα:

Η εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε 8 μηναίες δόσεις (αρχής γενομένης από τις 31 Ιουλίου 2020 και έως το Φεβρουάριο του 2021) αντί σε 3 διμηνιαίες.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενημερωθούν και τα συστήματα της ΑΑΔΕ, προκειμένου όσοι έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση να φαίνεται η δυνατότητα πληρωμής του φόρου με το νέο αριθμό δόσεων

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες (αντί για 5). Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Αυγούστου και η πρώτη δόση θα μπορεί να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε