Σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένει ο Στουρνάρας

Σημαντική ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένει ο Στουρνάρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 29/07/20, 13:44

Σημαντικά μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από τις αρχικές προβλέψεις που είχαν γίνει λόγω των χρημάτων που θα λάβει η χώρα μας από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναμένει ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από τη δράση Next Generation, πάνω από 17% του ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για μέση άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2021 - 2026.

«Ήταν κάτι αναπάντεχο. Θα έχει πολύ θετική επίπτωση στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ.

«Έχουμε κάνει συγκεκριμένους υπολογισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Για τα επόμενα έξι χρόνια, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 2% υψηλότερη από τις προβλέψεις που κάναμε ως τώρα. Οπότε, θα αναθεωρηθούν υψηλότερα οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Η μεγάλη πρόκληση είναι οι μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να απορροφήσει τα κεφάλαια «με το σωστό τρόπο, έχουν τη μέγιστη δυνατή επίπτωση στην ανάπτυξη. Δεν αρκεί να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Πρέπει οι επενδύσεις να συνοδευτούν από δομικές μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αναμένει η ΕΚΤ να κάνει χρήση του συνόλου του προγράμματος των 1,35 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ, γνωστό ως ΡΕΡΡ.

Δήλωσε ακόμη ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, αν και μια εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές ανάκαμψης παραμένουν αβέβαιες και άνισες, παρά το πρόσφατο δημοσιονομικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ που στόχο έχει να βοηθήσει τα πιο ευάλωτα κράτη της περιοχής.

Ο Γ. Στουρνάρας συμμερίζεται την επιφυλακτικότητά της. «Ενώ είναι αλήθεια ότι παρατηρούμε μια ύφεση τον Απρίλιο, οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν».

Αν σου άρεσε κάνε