Εφάπαξ και σε όσους συνταξιούχους τα δικαιούνται η πληρωμή των αναδρομικών από το ΣτΕ

Εφάπαξ και σε όσους συνταξιούχους τα δικαιούνται η πληρωμή των αναδρομικών από το ΣτΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:00 Δημιουργία 29/07/20, 13:51

Τα σενάρια που διακινούνταν τις τελευταίες εβδομάδες για την επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 1,4 δισ. ευρώ που έχουν εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πληρωθούν εφάπαξ, πλήρως και όλους τους συνταξιούχους της χώρας που τα δικαιούνται, εντός του 2020.

«Μιλάμε για 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, που όμως επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα».

Η πληρωμή αφορά όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 2.500.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν σε παραπάνω δικαιούχους, λέγοντας πως «η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση άλλων αιτημάτων.

Ενδεχομένως να υπάρξουν αιτήματα, παροτρύνσεις, για δώρα κλπ. Όμως θέλω να πω στους συνταξιούχους ότι θέλω η απόφαση για εφάπαξ παροχή να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι άλλο. Ο,τιδήποτε άλλο θα ήταν άδικο για ανέργους, επόμενες γενιές κ.α» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επισημαίνεται ότι η δαπάνη για την καταβολή των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου και θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Με βάση την τροπολογία, είναι εκτός τα αναδρομικά τα οποία αφορούν περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις ενώ τα αναδρομικά ποσά προβλέπεται να καταβληθούν εφάπαξ, εντός του επόμενου 6μηνου.

Παράλληλα, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ότι με την καταβολή των αναδρομικών αποσβήνονται και οποιαδήποτε άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων κάτι που παραπέμπει σε μελλοντικές προσφυγές.

Οι λεπτομέρειες για την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Αν σου άρεσε κάνε