Εργάνη: Προστέθηκαν 68.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

Εργάνη: Προστέθηκαν 68.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 07/08/20, 12:37

Ανάσα στην δημιουργία θέσεων εργασίας έδωσε το άνοιγμα του τουρισμού τον Ιούλιο, ωστόσο συνολικά στο επτάμηνο καταγράφεται η χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιουλίου 2020,΄οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 306.808, ενώ οι αποχωρήσεις σε 238.897 (οι 87.824 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 151.073 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου). Προκύπτουν δηλαδή 67.911 καθαρές θέσεις εργασίας, όταν πέρυσι το συγκεκριμένο μήνα υπήρξε αρνητικό ισοζύγιο (-14.691). Αυτή είναι η καλύτερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου Ιουλίου από το 2001, μέχρι σήμερα γεγονός που σχετίζεται με το ότι τον συγκεκριμένο μήνα άνοιξαν οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.157.209 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.045.904 με αποτέλεσμα το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης του πρώτου επταμήνου του έτους 2020 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 111.305 νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά την υψηλή θετική επίδοση του ισοζυγίου, των δύο τελευταίων μηνών (Ιουνίου και Ιουλίου), ο μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί η χαμηλότερη επίδοση, σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια επτάμηνα των τελευταίων επτά ετών.

Δήλωση του υπουργού, Γιάννη Βρούτση

Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης σε περιβάλλον πανδημίας λόγω του COVID-19 για τον μήνα Ιούλιο 2020, αποτυπώνει ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα, συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, λόγω του ετεροχρονισμένου «ανοίγματος» του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επόμενων μηνών και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ύφεσης στην αγορά εργασίας. Συνολικά η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, θα συνεχίσει με στοχευμένες πολιτικές, ενέργειες και δράσεις, με υπευθυνότητα και χωρίς εφησυχασμό να υποστηρίζει την διατήρηση θέσεων εργασίας, έχοντας στο επίκεντρο την υγεία και την προστασία των εργαζομένων.

Αν σου άρεσε κάνε