Ποια τα «όπλα» στη φαρέτρα για 300.000 εργαζόμενους

Ποια τα «όπλα» στη φαρέτρα για 300.000 εργαζόμενους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:45 Δημιουργία 17/08/20, 08:36

Τη στιγμή που η πανδημία δείχνει τα «δόντια» της, εργαζόμενοι κι επιχειρήσεις βγάζουν κραυγή αγωνίας για το οικονομικό μέλλον τους, καθώς όσο το εμβόλιο καθυστερεί, τόσο ο κορονοϊός θα καραδοκεί, συνεπώς και τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του στην κοινότητα θα αυξομειώνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της πακέτο τριών μέτρων, τα οποία θα αποτελέσουν «ομπρέλα προστασίας» για 300.000 εργαζόμενους μέχρι το φθινόπωρο, ενώ από κι εκεί κι έπειτα στο τραπέζι βρίσκονται ήδη περαιτέρω παρεμβάσεις, καθώς προβλέπεται ένας ιδιαίτερα δύσκολος χειμώνας.

Συγκεκριμένα, η γενικευμένη χρήση των αναστολών συμβάσεων εργασίας επιστρέφει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, η «Συν-Εργασία» ενισχύεται και επεκτείνεται στους εποχικούς εργαζόμενους μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, ενώ χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις καρπώνονται 100% επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών έως και τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, ως προς τα περαιτέρω μέτρα, ψηλά στη λίστα βρίσκονται η σταδιακή μείωση σε φόρους και εισφορές, ανάλογα και με τις δημοσιονομικές αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται δε ότι επί τάπητος έχουν τεθεί σκέψεις για χρονική επέκταση του μέτρου των αναστολών, ακόμη και έως το τέλος του έτους για διάφορους κλάδους, νέα δέσμη μέτρων για τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς και προσλήψεις με πλήρη επιδότηση από το κράτος του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών.

«Κλειδί» για τις αποφάσεις αυτές, ωστόσο, θα αποτελέσει η επιδημιολογική πορεία με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε