Ξανά ο Σκυλακάκης για προσεχτική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Ξανά ο Σκυλακάκης για προσεχτική χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:28 Δημιουργία 10/09/20, 16:27

Την πρόθεση της κυβέρνησης για προσεχτική χρήση των χρημάτων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό υπογράμμισε την Πέμπτη από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε, από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ: τα 4 δισεκατομμύρια αφορούν δαπάνες για την αντιμετώπιση των αναγκών του κορωνοϊού, το 1,4 δισεκατομμύριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τα 600 εκατομμύρια δαπάνες εξοπλισμών και μεταναστευτικού.

Για το 2021 υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη θα έρθει σίγουρα», ωστόσο σημείωσε πως δεν ξέρουμε ακόμα «το πότε και το πώς».

Σημείωσε πως είναι «κλειδί» το εμβόλιο, αλλά και η εμπιστοσύνη στην οικονομία και στην αγορά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε «στα εξαιρετικά μεγάλα ποσά» που κέρδισε η χώρα από το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, επισημαίνοντας πως χρειάζεται «σύνεση, σοβαρότητα, ρεαλισμός και ομαδική δουλειά».

«Δεν θα στείλουμε τα λεφτά των φορολογουμένων σε ένα ραντεβού στα τυφλά, όπως λέει η αντιπολίτευση», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Για να προσθέσει, «πρέπει να υπολογίσουμε ότι όλα τα χρήματα που ξοδεύουμε -επειδή κάνουμε έλλειμμα- είναι δανεικά από τον εαυτό μας. Κάθε δαπάνη έχει και φορολογούμενους που θα κληθούν στο μέλλον να την πληρώσουν».

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή σημείωσε πως η συνολική παρέμβαση θα φτάσει -σε ρευστότητα και δημοσιονομικές δαπάνες- τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε πως υλοποιήθηκαν δράσεις σε δύο φάσεις:

- Σε πρώτη φάση, στηρίχθηκαν κλάδοι της οικονομίας (με τους ΚΑΔ)

- Σε δεύτερη φάση, υπήρξε εξειδικευμένη παρέμβαση με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που στο τέλος και της τρίτης φάσης θα φτάνει τα 3,5 δισεκατομμύρια) και την προκαταβολή φόρου που μειώθηκε δραματικά ή και μηδενίστηκε (1,5 δισεκατομμύριο). Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «αυτά τα δύο εργαλεία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν απολύτως εξειδικευμένα»

Αν σου άρεσε κάνε