Eurogroup: Σε θολά νερά για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας

Eurogroup: Σε θολά νερά για την πορεία της οικονομίας εν μέσω πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:52 Δημιουργία 11/09/20, 14:33

Την ασάφεια των επόμενων βημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού επιβεβαίωσε το σημερινό Eurogroup, στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών από την αρχή της πανδημίας, που έγινε στο Βερολίνο.

Για το θέμα των δημοσιονομικών κανόνων και του πότε θα επιστρέψουν, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν όταν συνολικά φανεί ότι η ευρωζώνη βγήκε από την κρίση και είπε ότι σήμερα δεν υπήρξε συζήτηση για συγκεκριμένη ημερομηνία. Συμπλήρωσε δε ότι την επόμενη χρονιά, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι υποστηρικτική.

Ακόμα, τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε σε βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία μάλιστα είναι κατανεμημένη άνισα μεταξύ των επιμέρους κρατών. Η ταχύτητα της ανάκαμψης που είδαμε Ιούνιο και Ιούλιο ανακόπτεται τις τελευταίες εβδομάδες, παραδέχτηκε. Όπως είπε, οι περισσότερες χώρες δεν θα έχουν καλύψει τις απώλειες σε όρους ΑΕΠ στα τέλη του 2021 και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα για να στηριχθεί η οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα για το 2021, ο Επίτροπος δήλωσε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας θα είναι μεγαλύτερος κίνδυνος αν επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες πιο νωρίς απ’ ό,τι πρέπει παρά πιο αργά. Είναι λογικό να περιμένουμε μια στροφή από έκτακτα μέτρα σε πιο δομικές κινήσεις.

Αν κάνουμε λάθος στον υπολογισμό, ρισκάρουμε να κάνουμε κακό στην οικονομία. Αν, από την άλλη πλευρά, δεν κάνουμε αλλαγές στους κανόνες, δεν θα έχουμε πάρει τα μαθήματα από την κρίση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου αρκέστηκε να πει ότι υπάρχει ξεκάθαρη αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών που οδήγησαν στο να «παγώσουν» οι κανόνες. Όλοι αναγνωρίσαμε ότι το σωστό είναι αυτή τη στιγμή να έχουμε πολιτικές που θα στηρίξουν την οικονομία.

Τα καλά νέα είναι ότι είδαμε σημαντική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά το lockdown, δήλωσε ο Ιρλανδός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών. Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχει πολλή αβεβαιότητα και θα χρειαστεί καιρός να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε η πανδημία. Θύμισε τις κινήσεις που έγιναν από το Eurogroup, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία της Ευρώπης και δήλωσε ότι πρέπει να αναγνωριστούν τα όσα έγιναν έως σήμερα.

Παίρνοντας τον λόγο, η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι οι αβεβαιότητες αυτή τη στιγμή είναι πολλές. Τόνισε ότι η νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ χρειάζεται τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής για να αποβεί επιτυχημένη.

Οι διεθνείς αγορές βλέπουν πολύ θετικά την ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι αυτό σχετίζεται άμεσα με την αντίδραση που οργανώθηκε για τη στήριξη της οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε