Ρέγκλινγκ: Καλωσορίζουμε το «πακέτο Πισσαρίδη»

Ρέγκλινγκ: Καλωσορίζουμε το «πακέτο Πισσαρίδη»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:12 Δημιουργία 15/09/20, 12:07

Μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και συνετή δημοσιονομική πολιτική «δείχνει» ο Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσορίζοντας το «πακέτο Πισσαρίδη».

Εκπέμποντας το μήνυμα «μην κυνηγάτε βραχυπρόθεσμα οφέλη και τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία έχει πληγεί βάναυσα από την πανδημία λόγω της σπουδαιότητας του τουρισμού, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε πως «πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να εστιάσουν σε δομικές φιλικές προς τις επιχειρήσεις πρωτοβουλίες, με ειδική εστίαση στη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα».

Κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist, ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως «αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύσουν κυρίως την τόνωση της μακροπρόθεσμης προοπτικής αντί να εστιάσουν σε βραχυπρόθεσμα οφέλη. Εγχώριες και ξένες επενδύσεις θα πρέπει να λάβουν κίνητρα, μέσω και δημόσιων επενδύσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, αναγνωρίζουμε τα βήματα που έκανε η κυβέρνηση. «Καλωσορίζουμε επίσης την αναπτυξιακή στρατηγική του «πακέτου Πισσαρίδη», δήλωσε, προτείνοντας το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα βοηθήσει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Κοιτώντας μπροστά, η δουλειά σε μια αξιόπιστη ατζέντα και διατηρώντας ένα συνετό δημοσιονομικό μονοπάτι, είναι σημαντικό για να στηριχθεί η έξοδος από την ύφεση και να αποκτήσει η χώρα ανάπτυξη μεσομακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε, η πανδημία προσέθεσε μία επιπλέον απρόσμενη πίεση για την οικονομία, εξαιτίας του μεγάλου μεριδίου που έχουν οι υπηρεσίες και ο τουρισμός.

«Η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει την πανδημία σε υγειονομικό επίπεδο και έλαβε μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η ευελιξία της ΕΕ στους δημοσιονομικούς κανόνες βοήθησε, αν και βλέπουμε μεγάλα ελλείμματα φέτος», είπε.

«Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών είναι σημαντικό να βάλουμε την οικονομία σε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό μονοπάτι, ενώ παράλληλα διατηρούμε συνετή δημοσιονομική στάση. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλη εξάντληση κεφαλαίου και χρειάζεται πολύ τις επενδύσεις, για να ξαναχτίσει κεφαλαιακό απόθεμα. Έως τώρα όμως οι επενδύσεις παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και αυτό κόβει δυνητική ανάπτυξη».

Αν σου άρεσε κάνε