«Έρχεται» η τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

«Έρχεται» η τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:11 Δημιουργία 17/09/20, 08:05

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή αναφορικά με την απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2020.

Η τροπολογία θα αφορά την κύρια κατοικία σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.200 κατοίκων, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου-Ηρωϊκής Νήσου Κάσου, Κω και Ρόδου, στον δήμο Γαύδου και στο σύμπλεγμα διαπόντιων νήσων.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ ξεκινά τη διαδικασία της νέας εκκαθάρισης για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, προκειμένου τα εκκαθαριστικά να αναρτηθούν και να ξεκινήσει η καταβολή του, η οποία φέτος θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται πως πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφή παράταση στην καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το μέτρο αφορά τους κατοίκους 28 μικρών ακριτικών νησιών.

Τα νησιά αυτά είναι:

- Φούρνοι, Άγιος Μηνάς και Θύμαινα της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας,

- Άγιος Ευστράτιος της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου,

- Σαμιοπούλα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου,

- Οινούσσες, Ψαρά και Αντίψαρα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,

- Αγαθονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Τέλενδος, Ψέριμος, Λειψοί, Φαρμακονήσι, Αρκοί και Μαράθι ή Μάραθος της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

- Σαρία και Κάσος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου,

- Μεγίστη (Καστελόριζο), Τήλος και Χάλκη της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,

- Γυαλί και Νίσυρος της Περιφερειακής Ενότητας Κω,

- Γαύδος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και

- Ερεικούσσα, Μαθράκι και Οθωνοί της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στις περιοχές αυτές, και καλύπτει τη συνολική περιουσία που διαθέτουν στις εν λόγω περιοχές. Εξαιρείται η περιουσία των προσώπων αυτών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Για παράδειγμα, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεν αφορά κάποιον ο οποίος μπορεί να έχει μια εξοχική κατοικία σε κάποια από τις παραπάνω περιοχές, αλλά η κύρια κατοικία του είναι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος, π.χ. Αθήνα.

«Σκοπός του μέτρου είναι η κινητροδότηση των κατοίκων να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν σε αυτά τα νησιά, αλλά και να ενισχυθούν οικονομικά οι εν λόγω περιοχές, που αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αν σου άρεσε κάνε