Προειδοποιήσεις από Στουρνάρα για ύφεση και «κόκκινα» δάνεια

Προειδοποιήσεις από Στουρνάρα για ύφεση και «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 22/09/20, 15:09

Για μεγαλύτερη ύφεση στην ελληνική οικονομία από την αρχική πρόβλεψη της Τράπεζα της Ελλάδας και σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της κρίσης του κορονοϊού μίλησε την Τρίτη ο Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του διοικητή της ΤτΕ στην ημερίδα από τον «Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση».

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο (ύφεση 7,9%) καλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (9%) και εκτιμάται από την ΕΚΤ ότι στο σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 7,1% του ΑΕΠ. Απέδωσε την εξέλιξη στον έλεγχο της πανδημίας στην πρώτη φάση και ενδεχομένως στο ότι η επίπτωση από το lockdown ήταν μικρότερη απ’ ότι σε άλλες χώρες.

Το βασικό σενάριο της ΤτΕ για τη φετινή χρονιά προβλέπει ύφεση 7,5% του ΑΕΠ έναντι 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Το δυσμενές σενάριο μιλά για ύφεση 9,4%. Το 2021 περιμένει ανάκαμψη 5,6% στο βασικό σενάριο. Κλειδί είναι το πότε η αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται θα μετατραπεί σε καταναλωτική δαπάνη.

Σε ότι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται στο 6% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί ορθά τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται. Από την μια πλευρά η ΕΕ προχώρησε σε κοινή δράση με το Ταμείο Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει τη χώρα μας με 30,2 δισ. ευρώ. Η χώρα μας παίρνει διπλάσιο ποσό από αυτό που αντιστοιχεί στην «κλείδα» της στην ΕΚΤ, σημείωσε.

Αν τα κεφάλαια αξιοποιηθούν και γίνουν μεταρρυθμίσεις η χώρα θα μπορεί να κάνει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος αλλά με τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν θα συνεχίσει να εξυπηρετείται. Τόνισε όμως ότι αυτό απαιτεί συνετή μεσομακροπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά την επίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης η ΤτΕ υπολογίζει ότι θα φτάσουν το 1,9% του ΑΕΠ κατ’ έτος.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για δραματικές συνέπειες των μέτρων στήριξης σε ότι αφορά το έλλειμμα που κατά μέσο όρο θα φτάσει το 10% στις χώρες της Ευρώπης, ενώ θα προσθέσουν 20-25 μονάδες στον λόγο χρέος/ΑΕΠ.

Οι τράπεζες

Είναι πολύ θετικό το ότι αυξάνουν οι καταθέσεις, αλλά το πρόβλημα είναι τα πολλά κόκκινα δάνεια αλλά και η ποιότητα των κεφαλαίων, λόγω της αύξησης του αναβαλλόμενου φόρου. Ενας ακόμα κίνδυνος είναι η πιθανότητα αύξησης των προβληματικών δανείων όταν λήξουν τα moratoria. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αν οι τράπεζες κάνουν έγκαιρα τις προβλέψεις και δεν το αφήσουν για μετά, είπε.

Ο «Ηρακλής» δεν φτάνει και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, δήλωσε και επανέλαβε ότι η ΤτΕ έχει προετοιμάσει λύση με bad bank στην οποία θα μεταφερθούν (εθελοντικά) στη λογιστική τους αξία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα «περισσέψουν» μετά τον Ηρακλή και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία. Τα τελευταία τα υπολόγισε σε 8-10 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των κόκκινων δανείων υπολογίζεται σε 40-45 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει απορρόφηση των ζημιών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν ζημιές. Η bad bank θα αξιοποιήσει την υποδομή των servicers ενώ το σχέδιο θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η πρόταση είναι «πολύ καλά δουλεμένη» και θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.

Όπως είπε ελπίζει να την καταθέσει μαζί με την κυβέρνηση στους Θεσμούς ώστε να υπάρχει στο τραπέζι. Οι εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού θεωρούνται καλό εργαλείο μείωσης των κόκκινων δανείων. Σημείωσε ότι είναι καλό αυτές οι εταιρείες να μην είναι ούτε πολύ μεγάλες, ούτε πολύ μικρές. Εκτίμησε ότι μπορεί -αν ληφθούν οι εγκρίσεις- να ενεργοποιηθεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. «Δεν προβλέπουμε κρατική βοήθεια», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε