Ανησυχία για «βουτιά» της οικονομίας στην Ευρώπη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς

Ανησυχία για «βουτιά» της οικονομίας στην Ευρώπη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:33 Δημιουργία 24/09/20, 12:12

Για νέα «βουτιά» στην οικονομία της Ευρωζώνης ανησυχούν οι οικονομολόγοι εν όψει δεύτερου γύρου πιθανών lockdowns.

Παρά τις προβλέψεις για ανάκαμψη που αφορούσαν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, η ραγδαία εξάπλωση των μολύνσεων του Covid-19 έρχεται να αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ανακοινώνουν lockdowns και περιορισμούς.

«Η πιθανότητα διπλής βουτιάς, για παράδειγμα μίας ακόμη συρρίκνωσης το τέταρτο τρίμηνο, έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski, ενώ όπως ανέφερε περιμένει ακόμα πολλά lockdown τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομάδας, η ανάκαμψη πάτησε «φρένο» το Σεπτέμβριο ενώ ο προκαταρκτικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) -που μετράει μεταποίηση και υπηρεσίες- διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, σε οριακή δηλαδή ανάπτυξη.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για διπλή βουτιά. Καθώς μπαίνουμε στο τέταρτο τρίμηνο, υπάρχουν προφανώς περισσότεροι περιορισμοί και αυτοί θα επηρεάσουν την ανάπτυξη», ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Αντίστοιχα ο Cathal Kennedy, οικονομολόγος της RBC, δήλωσε πως τα νέα lockdowns «θα επηρεάσουν και πάλι πρωτίστως τον τομέα των υπηρεσιών και ότι θα οδηγήσουν σε βραδύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες» ενώ και ο Ambrose Crofton, υπεύθυνος στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στην JPMorgan Asset Management δήλωσε ανήσυχος για την οικονομία τονίζοντας: «Είναι και πάλι προφανές ότι οι περισσότερες λοιμώξεις θα εμποδίσουν την ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, ενώ δείχνει να είναι δύσκολος ο δρόμος για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Αν σου άρεσε κάνε