Μεταξύ νομισματικής στήριξης και αναμονής «διχάζεται» η ΕΚΤ

Μεταξύ νομισματικής στήριξης και αναμονής «διχάζεται» η ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:01 Δημιουργία 28/09/20, 12:43

Διχασμός μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να υπάρχει σχετικά με την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Σύγκρουση υπάρχει σύμφωνα με το Bloomberg μεταξύ των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ, σχετικά με το αν θα υπάρξει ακόμα μια νομισματική στήριξη προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε οικονομική επιβράδυνση ή αν θα περιμένουν σε αναμονή ισχυρότερων ενδείξεων.

«Ο κίνδυνος μιας μεγάλης πολιτικής αντίδρασης είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο να είναι η πολιτική πολύ αργή ή πολύ συγκρατημένη» ανέφερε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, να συμφωνεί προτείνοντας «άφθονη» τόνωση του πληθωρισμού, ακόμη και αν έχει τα χειρότερα έχουν περάσει.

Αντίθετα, ο οικονομολόγος Υβ Μερς υποστηρίζει πως οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί και δεν βλέπει καμία επιδείνωση της παραγωγής ή των τιμών ενώ η τεράστια βελτίωση των προοπτικών πρέπει να οδηγήσει στο «αντίθετο» της νομισματικής χαλάρωσης. Οι απόψεις του Μερς θα μπορούσαν να βρουν υποστήριξη από φορείς χάραξης πολιτικής, όπως ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει σχετικά με την εξάρτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.

«Υπάρχει ένα είδος σύγκρουσης που ΄βράζει΄, μεταξύ εκείνων που θέλουν να ενεργήσουν προληπτικά και εκείνων που προτιμούν να αντιδρούν εκ των υστέρων. Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε μια γκρίζα περιοχή, μπορεί να δούμε αυτόν τον τύπο συγκρούσεων να επιστρέφει», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής στρατηγικής της Pictet & Cie στη Γενεύη.

Αν σου άρεσε κάνε