Σήμερα η πρόταση της ΤτΕ για bad bank στην Ελλάδα

Σήμερα η πρόταση της ΤτΕ για bad bank στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:04 Δημιουργία 30/09/20, 16:07

Σήμερα, Τετάρτη, κατατίθεται το σχέδιο της Τράπεζα της Ελλάδος προς την κυβέρνηση της ΝΔ για τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank) που θα ασχοληθεί με το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ύψους 60 δισ. ευρώ που διακατέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα- τη δημιουργία μίας «κακής τράπεζας» κατά τα πρότυπα των εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού.

Στην εταιρεία αυτή, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια 40 έως 45 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο. Η ζημία που θα προκύψει από την όλη διαδικασία, καθώς τα δάνεια θα μεταφερθούν στη λογιστική τους και όχι στην αγοραία τους αξία, δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο αλλά τις ίδιες τις τράπεζες. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η συμμετοχή των τραπεζών στο σχήμα αυτό θα είναι εθελοντική, ενώ όπως έχει υποστηρίξει, μέσω του μηχανισμού αυτού οι τράπεζες θα περιορίσουν σημαντικά τη συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου από το μετοχικό τους κεφάλαιο. Σε γενικές γραμμές το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προσλάβει ως συμβούλους για το σχεδιασμό του εγχειρήματος τις εταιρείες Rothchild, Boston Consulting, και Deloitte.

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στην Τετάρτη, μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση της ΤτΕ.

Αν σου άρεσε κάνε