Σε 4 ημερομηνίες η πληρωμή αναδρομικών στους συνταξιούχους

Σε 4 ημερομηνίες η πληρωμή αναδρομικών στους συνταξιούχους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/10/20, 16:59

Στην τελική ευθεία μπαίνει η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Η μεγάλη πληρωμή ξεκινά στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και θα γίνει σε 4 κύματα, ενώ θα διαρκέσει μια εβδομάδα, ακολουθώντας την τακτική πληρωμή των κύριων συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, τις δύο υπουργικές αποφάσεις με όλες τις λεπτομέρειες για την καταβολή των αναδρομικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τους κληρονόμους, δικαιούνται αναδρομικά με τρεις προϋποθέσεις:

- Ο συνταξιούχος ήταν εν ζωή είτε ολόκληρο είτε μέρος από το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016
- Έχουν νόμιμο ποσοστό κληρονομικού δικαιώματος
- Υποβάλλουν αίτηση και τα σχετικά δικαιολογητικά σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα φτιάξει ο e-ΕΦΚΑ.
Ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός. Επιστροφές από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις θα λάβουν τώρα 350.000 συνταξιούχοι Δημοσίου και 750.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Αναλυτικά οι πληρωμές:

- Η πρώτη καταβολή αναδρομικών τοποθετείται τη μεθεπόμενη Πέμπτη - Παρασκευή, στις 22 ή 23 Οκτωβρίου, μαζί με τις συντάξεις ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕΟΤΕ -0,47%, σε πρώην μισθωτούς με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό (1, 3, 5, 7, 9).
- Η δεύτερη καταβολή ακολουθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου σε πρώην μισθωτούς ΙΚΑ, Τραπεζών, ΟΤΕ, με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8).
- Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε πρώην ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου.
- Η εξόφληση των αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 ολοκληρώνεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, όταν θα καταβληθούν τα σχετικά ποσά σε συνταξιούχους Δημοσίου, σε ναυτικούς του πρ. ΝΑΤ, σε δημοσιογράφους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τραπεζοϋπαλλήλους του πρ. ΕΤΑΤ και πρώην υπαλλήλους της ΔEH.

Αν σου άρεσε κάνε