Γερμανία: Ένα δεύτερο lockdown θα φέρει αύξηση χρεοκοπιών κι ανεργίας

Γερμανία: Ένα δεύτερο lockdown θα φέρει αύξηση χρεοκοπιών κι ανεργίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:51 Δημιουργία 16/10/20, 08:47

Αύξηση χρεοκοπιών κι ανεργίας, καθώς κι αποδυνάμωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προβλέπει το αρνητικό σενάριο για τη γερμανική οικονομία στην περίπτωση ενός δεύτερου lockdown, την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Μετά τη δραματική προειδοποίηση της Άγγελας Μέρκελ ότι η Γερμανία δεν αντέχει και νέα καραντίνα, κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για πολύ σοβαρές συνέπειες με ορίζοντα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να διανοηθεί κανείς ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο lockdown όπως το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου χωρίς σοβαρή, διαρκή απώλεια ευημερίας», εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χούτερ σε δηλώσεις του στη Handelsblatt.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Οικονομία (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ προειδοποίησε ότι «ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα απαιτούσε πάλι εκτεταμένους περιορισμούς, θα έπληττε την γερμανική οικονομία πιο σκληρά από το πρώτο», καθώς εξήγησε πως πολλές εταιρίες «έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματά τους και έχουν επισωρεύσει μεγάλα χρέη, ενώ διατρέχουμε τον κίνδυνο μαζικής αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών, η οποία θα αυξήσει την ανεργία και θα αποδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW) Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ θεωρεί από την πλευρά του ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη του «εξαιρετικά ακριβού» κλεισίματος της οικονομίας της άνοιξης. Τάσσεται μάλιστα υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων τώρα, προκειμένου, όπως λέει, να αποτραπεί η ανάγκη επιβολής σκληρότερων περιορισμών σε δύο εβδομάδες. «Οι οικονομικές παρενέργειες των μέτρων θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπ’ όψιν», είπε ο κ. Φελμπερμάιρ στη Handelsblatt, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων δεν είναι συγκρίσιμοι με εκείνους της περασμένης άνοιξης, καθώς τώρα γίνονται πολύ περισσότερα τεστ.

Αν σου άρεσε κάνε