Ρεκόρ με το... «καλημέρα» για τα ομόλογα της ΕΕ

Ρεκόρ με το... «καλημέρα» για τα ομόλογα της ΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:13 Δημιουργία 21/10/20, 10:06

Παγκόσμια ρεκόρ έσπασε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο ντεμπούτο της έκδοσης ομολόγων.

Το βιβλίο παραγγελιών μάζεψε 233 δισ. ευρώ (275 δισ. δολάρια) σε ζήτηση για τα πρώτα κοινωνικά ομόλογά της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ερώτημα τώρα είναι αν η ζήτηση θα επεκταθεί πέρα από αυτή την αγορά, δεδομένου ότι σχεδιάζει να εκδώσει χρέος έως 1 τρισ. ευρώ για να ανακάμψει από τον κορωνοϊό.

Παρόμοια επίπεδα ενδιαφέροντος για συμβατικά και πράσινα ομόλογα, που αναμένονται από την επόμενη χρονιά, θα μπορούσαν να της δώσουν περιουσιακά στοιχεία που τελικά θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα αμερικανικά Treasuries στην παγκόσμια σκηνή.

Πρόκειται για «μία ισχυρή αρχή για την πολυετή αποστολή της ΕΕ» δήλωσε ο KonstantinVeit, ανώτερο στέλεχος σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα της Pacific Investment Management.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ προσέλαβε τράπεζες για την πώληση νέων ομολόγων 10ετούς και 20ετούς διάρκειας αυτήν την εβδομάδα, σημαίνοντας την εκκίνηση μιας έξαρσης δανεισμού που αναμένεται να μετατρέψει τις Βρυξέλλες σε σημαντικό «παίκτη» στις αγορές ομολόγων.

Η πώληση θα είναι η πρώτη που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, ενός προγράμματος που στόχο έχει την παροχή δανείων έως 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, για να στηριχθούν οι προσπάθειές τους να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19. Η διαδικασία ξεκίνησε την Τρίτη, δίνοντας μια πρώτη ένδειξη για τα κόστη δανεισμού των Βρυξελλών ενόψει της τεράστιας έκδοσης ομολόγων στην οποία θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Αν σου άρεσε κάνε