Τηλεργασία με όρους και κανόνες

Τηλεργασία με όρους και κανόνες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:54 Δημιουργία 22/10/20, 10:49

Κατοχύρωση της τηλεργασίας με όρους και κανόνες προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε, «στην επικείμενη μεγάλη εργατική διαρθρωτική αλλαγή που θα γίνει (τον Νοέμβριο), υπάρχει ένα καινούριο κεφάλαιο που αφορά το θεσμικό πλαίσιο και την κατοχύρωση της τηλεργασίας με όρους και κανόνες».

Για τις συντάξεις, ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πως αύριο, Παρασκευή ξεκινάει η καταβολή των αναδρομικών για 1.152.000 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Δεκέμβριο θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό, προκειμένου να επαναυπολογιστούν οι συντάξεις και τα χρόνια στον εργασιακό βίο.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας θα πάρουν αναδρομικά 15 μηνών από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι το Δεκέμβρη του 2020. Επιπλέον, θα διαμορφωθεί η νέα κύρια σύνταξη που αφορά κυρίως τις επόμενες γενιές.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία της χώρας, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως αυτές είναι τεράστιες. «Ως εκ τούτου υπάρχει σχέδιο για ένα σταθερό πλαίσιο παρέμβασης και όχι έκτακτων μέτρων. Η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανάλογα με τον κίνδυνο και στη βάση αυτών λαμβάνονται τα μέτρα», είπε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Συνεργασία και τις αναστολές των συμβάσεων, οι οποίες επεκτείνονται για ακόμα δύο μήνες.

Ακόμα, θα δοθεί ειδικό έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους και οικονομολόγους, το οποίο υπολογίζεται μέχρι 400 ευρώ, είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του δημοσίου. Το επίδομα αυτό θα δοθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Αναφορικά με τις οφειλές, εξήγησε πως δε θα υπάρξουν νέες 120 δόσεις, αλλά θα υπάρξει πρόβλεψη που θα αντιστοιχίσει τις ρυθμίσεις του υπουργείου οικονομικών με αυτές του υπουργείου εργασίας. Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία για να ξαναμπούν στη διαδικασία της ρύθμισης.

Σχετικά με τις κληρονομιές, είπε πως αφού καταβληθούν τα αναδρομικά, προετοιμάζεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για περιπτώσεις κληρονομιών, όπου με αυτοματοποιημένη διαδικασία θα εξοφληθούν οι κληρονόμοι δικαιούχοι των κληρονομιών.

Τέλος, μίλησε για το επίδομα ανεργίας, για το οποίο είπε πως δεν υπάρχει κάποια καινούρια ανακοίνωση, αλλά και για τους ξεναγούς και καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς πληρωμής του ειδικού επιδόματος.

Αν σου άρεσε κάνε