ΣΕΒ: Η πανδημία επέτεινε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού

ΣΕΒ: Η πανδημία επέτεινε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 22/10/20, 14:16

TAGS


Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), από το βήμα του 4ου Climate Change Conference, που πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά.

Κατά την τοποθέτηση του, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως η πανδημία επέτεινε την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού και μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, μια ανάγκη την οποία η Ευρώπη έχει ενστερνιστεί. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είναι σαφές ότι πέρα από το κόστος της μετάβασης, αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες για νέα προϊόντα και υπηρεσίες, νέες αγορές και για καινοτομία.

Οι νέες προκλήσεις, συνοδεύονται από σημαντικούς πόρους που θα διατεθούν για να καλύψουν βασικά ζητήματα όπως την απεξάρτηση από τον άνθρακα, την αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, την βελτίωση στη διαχείριση αποβλήτων, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την προστασία της φύσης και την κυκλική οικονομία..

Στο επίκεντρο της συζήτησης πλέον βρίσκεται το πώς θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις σε «πράσινες» τεχνολογίες, πώς θα εξασφαλιστεί το νέο ενεργειακό μίγμα, πώς θα αντιμετωπιστούν οι συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής και πώς θα ανασχεθούν οι απώλειες βιοποικιλότητας και όλα αυτά χωρίς να πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Για το καίριο ζήτημα της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε «Η Ευρώπη πρωτοπορεί σταθερά σε όλους τους τομείς της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, παρά την μικρή συνεισφορά της στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αν και οι άλλες μεγάλες οικονομίες δεν ακολουθήσουν δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού, ενώ παράλληλα το κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα αυξάνεται. Η αλλαγή της στόχευσης σε μείωση 55% των Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου έως το 2030 ανατρέπει τα δεδομένα και πλέον, είναι κρίσιμο να δημιουργηθεί επαρκές πλέγμα προστασίας της ανταγωνιστικότητας. Η χώρα μας λόγω της αυξημένης έκθεσης στον κίνδυνο διαρροής άνθρακα, το έχει ιδιαίτερη ανάγκη.

Τα επόμενα χρόνια χρειάζεται η οριστική μεταστροφή της οικονομίας προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), πιστό στην αποστολή του, θα συμβάλλει μέσω εποικοδομητικού και τεκμηριωμένου διαλόγου στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής.

Αν σου άρεσε κάνε