Rebound 12,7% για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ' 3μηνο

Rebound 12,7% για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο γ' 3μηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:03 Δημιουργία 30/10/20, 12:59

Κατά 12,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 9,4%. Σε ετήσια βάση υποχώρησε 4,3% έναντι πρόβλεψης για πτώση 7,0%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπου υπήρχαν λίγοι κοινωνικοί περιορισμοί.

Ρεκόρ ανάκαμψης 8,2% για τη γερμανική οικονομία

Κατά 8,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανέκαμψε από τη χειρότερη ύφεση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με το Reuters, το άλμα στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ήταν το μεγαλύτερο από τότε που η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας ξεκίνησε να συλλέγει δεδομένα, το 1970. Ηταν επίσης πιο ισχυρό από την άνοδο κατά 7,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε 4,1%.

Ανέκαμψε η γαλλική οικονομία

Στα πάνω της και η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,2% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 13,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σημείωσε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει την οικονομική της πρόβλεψη για όλο το 2020 σε συρρίκνωση 11%, από 10% που εκτιμούσε προηγουμένως. Προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες το τρέχον τέταρτο τρίμηνο.

Άλμα 16,1% για το ιταλικό ΑΕΠ

Κατά 16,1% αναπτύχθηκε η ιταλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Όπως τονίζει το Reuters, η κίνηση είναι πολύ πιο ισχυρή από την αναμενόμενη και έρχεται μετά τη συρρίκνωση κατά 13,0% του δεύτερου τριμήνου και κατά 5,5% του πρώτου.

Αν σου άρεσε κάνε