Τι ισχύει για τα μειωμένα ενοίκια στο δεύτερο lockdown

Τι ισχύει για τα μειωμένα ενοίκια στο δεύτερο lockdown

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:00 Δημιουργία 06/11/20, 08:15

Ένα επιπλέον πακέτο μέτρο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ύψους 3,3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και μείωση 40% του ενοικίου στις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και στους εργαζομένους τους, όσον αφορά την πρώτη κατοικία τους, μέτρο το οποίο ίσχυε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, όλα όσα ισχύουν για το παραπάνω μέτρο:

Οι δικαιούχοι

Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται μετά και το νέο lockdown, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Αποζημίωση για τους ενοικιαστές

Παράλληλα, από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από την επεξεργασία των δηλώσεων Covid και πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μηνών Μαρτίου-Αυγούστου 2020, διαπιστώθηκε πλήθος περιπτώσεων με λάθη ή παραλείψεις, καθώς και περιπτώσεις για τις οποίες απαιτούνται διευκρινίσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Οι φορολογούμενοι θα λάβουν οδηγίες στον λογαριασμό τους, στο myTAXISnet, ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων αφορούν κυρίως:

  • Υποβολή δήλωσης Covid χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων
  • Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid
  • Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική). Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.

Για το Νοέμβριο

Για τα ενοίκια του Νοέμβριου που θα μειωθούν υποχρεωτικά λόγω του lockdown το σύστημα αλλάζει. Το 50% της απώλειας στο ενοίκιο θα καταβάλλεται στο ιδιοκτήτη ακινήτου ως αποζημίωση, χρηματικά και με πίστωση που θα γίνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Υπενθυμίζεται ότι και αυτόν τον μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση Convid-19 στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.

Αν σου άρεσε κάνε