Σταϊκούρας: Ύφεση 10% φέτος, ανάκαμψη 5% το 2021

Σταϊκούρας: Ύφεση 10% φέτος, ανάκαμψη 5% το 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:21 Δημιουργία 10/11/20, 09:14

Ύφεση στο 10% φέτος και ανάκαμψη κοντά στο 5% το 2021 «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα νέα δεδομένα που «φέρνει» μαζί του το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για την οικονομία.

Μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στην τηλεόραση του Blue Sky, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως οι προβλέψεις αυτές είναι προσωρινές και θα γίνουν πιο σαφείς τις επόμενες ημέρες, με βάση τα νεότερα στοιχεία περί των εμβολίων.

«Θα ήθελα να περιμένουμε λίγες ημέρες και να ενσωματώσουμε τις τελευταίες εκτιμήσεις» και στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αρκετοί θεσμοί στο εξωτερικό αναθεωρούν πλέον τις εκτιμήσεις τους προς το πιο αισιόδοξο, εν μέσω εξελίξεων από το μέτωπο της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως απαιτούνται κάποιες ημέρες για να ενσωματωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, δηλώνοντας πως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα αυτό χθες, Δευτέρα.

«Στην υγειονομική κρίση υπάρχει μία δυναμική. Αλλιώς μιλούσαμε πριν μία εβδομάδα, αλλιώς πριν δύο εβδομάδες. Τώρα με το εμβόλιο μπορούμε να μιλάμε και διαφορετικά, η οικονομία οφείλει να ακολουθεί τη δυναμική», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως το πιο μεγάλο πλήγμα το δέχθηκε ο τουρισμός και ανέφερε πως σε αυτόν τον κλάδο και σε νομούς που έχουν μεγάλη έμφαση στον τουρισμό, δόθηκε το ένα τρίτο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. «Έχουμε τα αποθέματα να βοηθήσουμε την οικονομία για αρκετούς μήνες, αν χρειαστεί. Που εύχομαι να μη χρειαστεί», επανέλαβε,

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4, επεσήμανε πως εισάγεται για πρώτη φορά το δικαίωμα συμμετοχής σε ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς εργαζόμενους.

Επανέλαβε πως όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, δεν χρειάζεται να αποδείξουν μείωση τζίρου και θα τύχουν χρηματικού ποσού από 2.000 ευρώ και πάνω ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, που έχουν από το μήνα Νοέμβριο.

Σημείωσε δε ότι η εκταμίευση πιθανότητα θα ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο. Μέχρι στιγμής από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έχουν βοηθηθεί 150.000 ΑΦΜ με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε.

«Δεν είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τραπέζι», ανέφερε, ερωτηθείς για το σενάριο παροχής κάποιου «δώρου Χριστουγέννων» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στήριξη δίνεται σε όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Αν σου άρεσε κάνε