Μέσα στην εβδομάδα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021

Μέσα στην εβδομάδα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:34 Δημιουργία 16/11/20, 08:28

Εβδομάδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει στο τραπέζι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2021, την αποστολή των σχεδίων της Αθήνας στην ΕΕ επί της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών.

Μέσα στις επόμενες μέρες αποστέλλεται στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα μέσω του Νext Generation EU.

Πρόκειται για ένα πρώτο σχέδιο με προτάσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις τα οποία, εκτός από την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, θα συμβάλλουν στην κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Από τα 32 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. ευρώ συνδέονται με δράσεις στήριξης (πρόγραμμα React EU), ενώ τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ:

  • 16-17 δισ. ευρώ αφορούν επιδοτήσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με περίπου 1,6 με 1,7 δισ. ευρώ να λαμβάνονται φέτος και
  • τα υπόλοιπα 13 με 14 δισ. ευρώ να προέρχονται από δάνεια. Από αυτά, ως προκαταβολή το 2021 αναμένονται γύρω στο 1 με 1,3 δισ. ευρώ.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 18 του μηνός, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Μιας έκθεσης η οποία αν είναι θετική, θα δίνει τη δυνατότητα το EuroWorking Group αρχικά στις 24 του μηνός και κατόπιν το Eurogroup στις 30 Νοεμβρίου να «ανάψει το πράσινο φως» για την εκταμίευση SNP’s & ANFA’s ύψους 640 εκατ. ευρώ. Μια θετική απόφαση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης, μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ώστε η χώρα να διατηρήσει την επαφή της με τις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η νέα εβδομάδα ολοκληρώνεται με την κατάθεση, την Παρασκευή, του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2021.

Αν σου άρεσε κάνε