Χρ. Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το 2021

Χρ. Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:23 Δημιουργία 21/11/20, 11:12

Τη συνέχιση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και το 2021 ανακοίνωσε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως έως χθες βράδυ, είχαν ήδη κατατεθεί 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 155 εκατ. ευρώ ενώ τόνισε πως η πρώτη πληρωμή θα γίνει τη Δεύτερα, με τη δεύτερη να αναμένεται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3 δόθηκαν 3,4 δισ ευρώ σε 150 χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στα νησιά και αφορούν στον τουρισμό.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Επιστρεπτέα προκαταβολή αποτελεί μόνο ένα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αναφέροντας: «Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021 δηλαδή περίπου 31 με 32 δισεκ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα Sure), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α’ εξάμηνο του 2021».

«Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μέχρι τώρα 3,4 δισ. ευρώ έχουν δοθεί σε πάνω από 150.000 επιχειρήσεις και ειδικά η 3η πήγε στα νησιά και τον τουρισμό που είχε τη μεγαλύτερη ανάγκη το καλοκαίρι. Μόνο στη Σάμο 891 επιχειρήσεις πήραν 11 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Θα συνεχιστεί και το 2021 η Επιστρεπτέα, κρίνουμε ότι το μέτρο έχει αποδώσει θα την επεκτείνουμε όσο χρειαστεί. Η 4η και 5η Επιστρεπτέα δεν θα επιστραφεί ποτέ κατά 50%» εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, αποσαφηνίζοντας πως «η 4η Επιστρεπτέα συνδέεται με ρήτρα μη απολύσεων».

«Μέχρι τον Απρίλιο θα ισχύει όλος ο μειωμένος ΦΠΑ και όλες οι μόνιμες μειώσεις φόρων που είχαμε ψηφίσει και υλοποιήσει πριν την παρένθεση της υγειονομικής κρίσης. Θα υπάρξει τροπολογία για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και με αυτή ό,τι δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο» τόνισε παράλληλα ο υπουργός.

Ο Χρ. Σταϊκούρας, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραταθεί το μέτρο της επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες, της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λήγω κορωνοϊού. Όπως εξήγησε αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία τότε.

Αν σου άρεσε κάνε