Στουρνάρας: Λάθος που ακόμη πληρώνουμε η μη δημιουργία μίας bad bank

Στουρνάρας: Λάθος που ακόμη πληρώνουμε η μη δημιουργία μίας bad bank

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:55 Δημιουργία 24/11/20, 14:53

Ως ένα λάθος που ακόμη το πληρώνουμε, χαρακτήρισε τη μη δημιουργία μίας bad bank, ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση DigiTalk, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο (ΟΕΕ).

Όπως δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, τα προγράμματα διάσωσης πέτυχαν αλλά με μεγαλύτερο κόστος, σχολιάζοντας την ανάλυση για τα μνημόνια στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι τα προγράμματα εξάλειψαν τεράστια ελλείμματα τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο, όσο και σε ισοζύγιο πληρωμών.

Σημειώνοντας ότι τώρα μιλούμε με το πλεονέκτημα της «στερνής γνώσης» επεσήμανε ότι υπήρχαν υπερβολικές αιρεσιμότητες για πολλά θέματα, η τρόικα προσπαθούσε να κάνει «μικροδιαχείριση», ενώ υπήρξε εμπλοκή πολλών μερών στις διαπραγματεύσεις.

Χαρακτήρισε σωστό μέτρο την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς διεύρυνε την φορολογική βάση, αλλά επεσήμανε ότι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές αποδείχθηκαν λάθος και έκαναν ζημιά. Παράλληλα τόνισε ότι η μεγάλη μείωση μισθών έφερε σημαντική πτώση φορολογικών εσόδων.

Επεσήμανε ότι δεν υπήρξε ιδιοκτησία των προγραμμάτων και ότι υπήρξε μεγάλο λάθος το ότι δεν επιτράπηκε στη χώρα, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία, να δημιουργήσει bad bank. «Αυτό το λάθος το πληρώνουμε ακόμα και σήμερα», τόνισε.

Χρειάζεται ένα δίκτυο bad banks για να καθαρίσουμε από τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη, τόνισε επικαλούμενος και τα διδάγματα της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε