Ερευνητικό πρόγραμμα Ίρις: Οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια

Ερευνητικό πρόγραμμα Ίρις: Οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:29 Δημιουργία 02/12/20, 14:09

Κατοίκους της ευρύτερης Θεσσαλονίκης προσκαλεί το ερευνητικό πρόγραμμα «Ίρις», για συμμετοχή σε πιλοτικό πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Τι είναι το πρόγραμμα Ίρις;

Πρόκειται για ένα οικιακό σύστημα πληροφόρησης για την ηλεκτρική ενέργεια.

Βασικός στόχος του έργου Ίρις (eeris – electric energy residential informational system) είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την καταγραφή, ανάλυση και αναπαράσταση της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Για τον σκοπό αυτό θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν:

  • μία μετρητική διάταξη χαμηλού κόστους και μεγάλης ακρίβειας
  • μία υπολογιστική μονάδα χαμηλού κόστους για τη συλλογή, προ-επεξεργασία και προσωρινή αποθήκευση των μετρήσεων
  • αλγόριθμοι για την αποδόμηση των μετρήσεων, τη δημιουργία προφίλ καταναλωτών και την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών για την κατάσταση του δικτύου
  • υπηρεσίες παρασκηνίου με στόχο την οργάνωση και αποθήκευση των δεδομένων
  • κατάλληλες εύχρηστες και ελκυστικές διεπαφές για τον τελικό χρήστη που θα ενθαρρύνουν τη διάδραση με το σύστημα

Οι τελικοί χρήστες του συστήματος Ίρις θα μπορούν μέσω ιστοσελίδας ή κινητού τηλεφώνου να παρακολουθήσουν την κατανάλωσή τους σε πραγματικό χρόνο, να δουν την αποδόμηση της κατανάλωσής αυτής σε επιμέρους συσκευές, να προσπελάσουν ιστορικά στοιχεία (τόσο συνολικά όσο και επί συσκευών) και να λάβουν εξειδικευμένες συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι τελικοί καταναλωτές θα κατανοήσουν με ποιους τρόπους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι και θα ανακαλύψουν τρόπους για να βελτιστοποιήσουν τη χρήση αυτή.

Σε μια προσπάθεια ανακοπής της υπερεκμετάλλευσης της φύσης και τις συνέπειές αυτής, είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, ξεκινώντας από τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και στοχεύοντας σε μια συνολική αλλαγή στον τρόπο ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα eeRIS παρατίθενται στην ιστοσελίδα του έργου: http://eeris.web.auth.gr/ ή στο τηλέφωνο 2310 996335.

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, απαιτείται συμπλήρωση της φόρμας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://eeris.web.auth.gr/contact/

Αν σου άρεσε κάνε