Κλειστά μαγαζιά εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Κλειστά μαγαζιά εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:09 Δημιουργία 10/12/20, 15:20

Χριστούγεννα με κατεβασμένα τα ρολά στα καταστήματα εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να λύσει την εξαιρετικά δύσκολη «εξίσωση» του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τη στιγμή που από τη μία οι πιέσεις στο ΕΣΥ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, από την άλλοι οι έμποροι είναι στα «κάγκελα» για την κατάρρευση του τζίρου τους εν μέσω και του δεύτερου lockdown.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από μέρα σε μέρα από την κυβέρνηση, ενώ αυτό που προς το παρόν έχει γίνει γνωστό είναι το προσεχές Σαββατοκύριακο θα ανοίξουν τα κομμωτήρια.

«Η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση θα είναι να γίνουν μικρά, προσεκτικά βήματα στο lockdown, όπως το άνοιγμα κομμωτηρίων ή βιβλιοπωλείων», ανέφερε από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

«Και αυτό για να εκτονωθεί και λίγο ο κόσμος στις γιορτές μέσα στην πίεση που υπάρχει», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, «υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, όλες οι χώρες της Ευρώπης κρατάνε τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορεί να αντέξει το Σύστημα Υγείας.

Τόνισε ότι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να ανταποκρίνεται το Σύστημα Υγείας και ανέφερε ότι υπάρχει επιβράδυνση της επιδημίας στη χώρα.

Ανεβάζουν ρολά τα κομμωτήρια

Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να σηκώσουν ρολά τα κομμωτήρια, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες -Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί, καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλες οι λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς και πως θα ανοίξουν κι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν από την κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας.

«Όχι» σε άνοιγμα, που πολλοί… φαντάστηκαν

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα, όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ξεκαθάρισε στο μεταξύ ο Στέλιος Πέτσας, επικαλούμενος και τις εικόνες συνωστισμού στη Βρετανία στα Harrods.

Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια.

«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς lockdown, θα παραμείνουμε έως τις 7 του μήνα στις βασικές μας δραστηριότητες. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα», σημείωσε ο ίδιος.

Αν σου άρεσε κάνε