Μέτρα 7,5 δισ. για επιχειρήσεις και εργαζομένους το 2021

Μέτρα 7,5 δισ. για επιχειρήσεις και εργαζομένους το 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:30 Δημιουργία 15/12/20, 20:14

Με το μήνυμα «η κοινωνία θα στηριχτεί όσο χρειαστεί» ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής μέτρα ύψους 7,5 δις. ευρώ υπέρ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, «μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους στην οικονομία», όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε όσον αφορά στα εκτιμώμενα ταμειακά διαθέσιμα πως στο τέλος της χρονιάς θα είναι 30,5 δισεκατομμύρια.

«Θα σας καταθέσω και έναν πρόσθετο πίνακα. Αυτός αποτυπώνει τα ταμειακά διαθέσιμα στην αρχή της πανδημίας, προσθέτει τους πόρους που αντλήσαμε στο μεσοδιάστημα, αφαιρεί τις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια, και καταλήγει στα εκτιμώμενα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του έτους. Εκτιμώνται στα 30.5 δις.», σημείωσε ο ίδιος.

Ο υπουργός διευκρίνισε παράλληλα ότι είναι άλλο το επονομαζόμενο «μαξιλάρι» και άλλο τα «ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης». Όπως είπε, το «μαξιλάρι» είναι ο «ειδικός λογαριασμός αποθεματικού», ύψους 15,7 δισ. ευρώ, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παρά μόνο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις εξής δράσεις για το 2021 :

- Στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, με μέτρα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέχρι να βρουν τον βηματισμό τους στην οικονομία.

  • Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
  • Ολοκλήρωση της διαμόρφωσης ενός – εγχώριας ιδιοκτησίας – ρεαλιστικού και φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου. Σχέδιο με βασικούς άξονες: Τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.Τον έλεγχο των δαπανών, μέσω της επισκόπησης αυτών. Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων στη δημόσια διοίκηση. Την αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους. Την εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τον περιορισμό αντικινήτρων και εμποδίων για επενδύσεις. Την επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η δια βίου μάθηση, η έρευνα και η καινοτομία. Τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης ανθρωπίνου κεφαλαίου, όπως πράττουμε με τα φορολογικά κίνητρα που πρόσφατα νομοθετήσαμε. Την ποιοτική αναβάθμιση τομέων της οικονομίας, όπως είναι, ενδεικτικά, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Τη δημιουργία ενός ουσιαστικού, ισχυρού κράτους πρόνοιας.

- Χρηματοδότηση τόσο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσο και του σχεδίου ανάπτυξης της οικονομίας, μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν σου άρεσε κάνε