Για πρώτη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο «ξεσκονίζει» την ΤτΕ

Για πρώτη φορά το Ελεγκτικό Συνέδριο «ξεσκονίζει» την ΤτΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 18/12/20, 19:38

Στην ειδική μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπό τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα, παρουσίασε χθες ο πρόεδρός του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, το πρόγραμμα ελέγχων του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου του ερχόμενου έτους (2021).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων του ερχόμενου έτους που παρουσίασε ο κ. Σαρμάς (η διαδικασία παρουσίασης στη Βουλή προβλέπεται για πρώτη φορά μετά την έναρξη ισχυος του νόμου 4700/2020) ο κατάλογος των ελέγχων που θα γίνουν από κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι μεγάλος: Κατ' αρχάς περιλεμβάνει δημόσιες υπηρεσίες (τον ευρύτερο δημόσιο τομέα - ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, κ.λπ.) ενώ για πρώτη φορά θα ελεγχθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως προς αυτό, ο κ. Σαρμάς αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόκειται βάσει των Συνθηκών στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών, με αποτέλεσμα η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα να μην ελέγχεται από δημόσιο φορέα εξωτερικού ελέγχου». Ακόμη, μεταξύ των άλλων θα ελεγχθούν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, επαγγελματικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ο ΟΑΕΔ, πολύ μεγάλος αριθμός δήμων ανά την Ελλάδα, θρησκευτικές οργανώσεις (εφόσον λειτουργούν υπό τη μορφή ΝΠΔΔ ή δημοσίων υπηρεσιών), 25 καταστήματα κράτησης, δημοτικές εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων και αφαλάτωσης, κλπ..

Επίσης, θα ελεγχθούν πολλά νοσοκομεία της χώρας και οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν επιπρόσθετα με ένα ευρύτερο βλέμμα, όπως είναι αυτό της ανάγκης διασφάλισης της επάρκειας κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενόψει της πανδημίας του Covid-19. Ειδικότερα, θα ελεγχθούν τα κριτήρια για τη διάθεση δημόσιων πόρων για τις ΜΕΘ, ενώ θα μπουν στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα έσοδα κρατικών νοσοκομείων.

Παράλληλα, έχουν προγραμματίσει έλεγχοι σε φορείς απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα θα ερευνηθεί, εάν είναι υπερβολικά τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως και εάν έχουν υπάρξει από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς, ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά και παράλληλα εάν έχουν γίνει σεβαστές οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας για την κοινωνική τους ένταξη. Εξάλλου, θα ελεγχθεί η αντιμετώπιση του φαινομένου των άστεγων επαιτών στο κέντρο των μεγάλων πόλεων και ο έλεγχος για τη διαπίστωση του βαθμού εκτέλεσης προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Ο κ. Σαρμάς, αναπτύσσοντας στην επιτροπή Θεσμών το πρόγραμμά του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή σε ζητήματα ακεραιότητας», ενώ τόνισε ότι για τους ελέγχους έχουν επιστρατευθεί «η θεωρία των παιγνίων, ο διαφορικός λογισμός και η ανάλυση επικινδυνότητας στηριγμένη στη θεωρία των πιθανοτήτων», αλλά και εάν κριθεί αναγκαίο «θα επιστρατευθούν ακόμη -εκεί που χρειάζεται - και λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να εντοπίσουμε στους λογαριασμούς που ελέγχουμε, ύποπτες παρεκκλίσεις».

Τέλος, ο κ. Σαρμάς ανέφερε: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι ο προθάλαμος του εισαγγελέα, ούτε και είναι μια αρχή η οποία έχει αρμοδιότητες αντίστοιχες προς τους οικονομικούς επιθεωρητές ή την εθνική αρχή διαφάνειας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εντοπίζει συστημικές παθογένειες και μπορεί βέβαια να στηριχθεί σε ad hoc συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά ο στόχος της παρέμβασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι να εντοπίσει ποινικά αδικήματα ώστε να παρέμβει εν συνεχεία ο εισαγγελέας, ούτε είναι και να θεραπεύσει εντελώς ατομικές περιπτώσεις, αλλά είναι με βάση τις ατομικές περιπτώσεις, πάντα τις ατομικές περιπτώσεις, αυτή είναι η βάση μας - και νομίζω ότι αυτό είναι και το σημαντικό στον έλεγχο μας, ότι δεν στηριζόμαστε σε φήμες, δεν στηριζόμαστε σε γενικές απόψεις, που μπορεί να έχει κάτι κάποιος, σε ιδεολογήματα, στηριζόμαστε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πολλές, επαρκείς - ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ένα συστημικό πρόβλημα, το οποίο εν συνεχεία θα το ψάξουμε, έτσι ώστε να βρούμε τα αίτια του και στηριζόμενοι στα αίτια του συστημικού προβλήματος, που έχουμε εντοπίσει και να διατυπώσουμε συστάσεις».

Αν σου άρεσε κάνε