Εξειδικευμένες παρεμβάσεις για στήριξη των πληγέντων

Εξειδικευμένες παρεμβάσεις για στήριξη των πληγέντων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:47 Δημιουργία 12/01/21, 07:45

Του Αλέξη Αλεξίου

Την αλλαγή του μείγματος των ολιστικών πακέτων στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, προκρίνοντας τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε τομείς που πλήττονται περισσότερο, αντί των οριζόντιων έως σήμερα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και όπως αναφέρουν στελέχη του Οικονομικού επιτελείου, η νέα «γενιά» των μέτρων θα αρχίσει να υλοποιείται μετά από την ολοκλήρωση του 6ου κύκλου της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Θα αφορά, μεταξύ άλλων, στην κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις για την κάλυψη των παγίων δαπανών τους, στην επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων, στην επιδότηση μέρους φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και στις φοροαπαλλαγές, ειδικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Για τη χρηματοδότηση των μέτρων θα χρησιμοποιηθούν εθνικοί πόροι, αλλά και, κυρίως, κοινοτικά κονδύλια, όπως το ReactU.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση στις επιχειρήσεις να δηλώσουν τις δαπάνες, που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2020, τον τζίρο τους, τα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς και τις τραπεζικές καταθέσεις τους.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί εξατομικευμένο προφίλ για κάθε επιχείρηση, προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που αφενός έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία, αλλά αφετέρου διαθέτουν το υπόβαθρο και τις προοπτικές, για να ανακάμψουν μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Οι πρώτες εισηγήσεις των αρμοδίων παραγόντων αναφέρουν ότι η στήριξη των επιχειρήσεων θα αφορά σε εκείνες, που έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30%, ενώ θα προβλέπεται η κάλυψη δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2020, όπως π.χ. οι λογαριασμοί ΔEKO, το μισθολογικό κόστος, αλλά και δανειακές υποχρεώσεις. Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Κατ’ εξαίρεση ενισχύσεις μπορεί να δοθούν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης για τα εξυπηρετούμενα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων έως 250.000 ευρώ μπορεί να ανέλθει σε 600 ευρώ. Για τα μη εξυπηρετούμενα, το ποσό επιδότησης θα ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί στα 300 ευρώ. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να έχει διάρκεια εννέα μηνών.

Τέλος, συζητούνται φοροαπαλλαγές, καθώς και επιδότηση φόρων και εισφορών κυρίως για τον χώρο της εστίασης, που περιλαμβάνει περίπου 80.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια και στον οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι.

Αν σου άρεσε κάνε