«Μάχη» στην αγορά για τις εκπτώσεις με κατεβασμένα ρολά

«Μάχη» στην αγορά για τις εκπτώσεις με κατεβασμένα ρολά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 12/01/21, 08:00

Του Δωροθέου Παυλίδη

Μάχη με κλειστά καταστήματα ξέσπασε στην αγορά για τις απαγορεύσεις του «lock down».

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναζητεί λύσεις για να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα καταστήματα που κάνουν σημαντικό τζίρο στις εκπτώσεις (δηλαδή ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα) ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ζήτησε να ανοίξουν τα εμπορικά και, αν προκύψει πρόβλημα με την πανδημία να τεθούν περιορισμοί στα σούπερ μάρκετ, τα σχολεία αλλά και τις μετακινήσεις με το sms «6» για άθληση!

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε χθες με την ΕΣΕΕ και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει άμεσα «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά», «φωτογραφίζοντας» τους κλάδους ένδυσης και υπόδησης που πλήττονται διπλά καθώς μετά τη Χριστουγεννιάτικη αγορά χάνεται και η περίοδος των εκτπώσεων.

Η ΕΣΕΕ υποστήριξε μετά τη συνάντηση ότι «Το «click in shop» σε ένδυση, υπόδηση, κόσμημα είναι προ των πυλών». Πρόκειται για τη λειτουργία των καταστημάτων με προκαθορισμένα ραντεβού συγκεκριμένου αριθμού πελατών ημερησίως που είναι το βασικό αίτημα των κλάδων του ιματισμού καθώς το «click away» (αγορές με ραντεβού έξω από το κατάστημα) δεν εξυπηρετεί επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η θέση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, στην περίπτωση που «ξεφύγει» η πανδημία, να ληφθούν τα εξής μέτρα:

-Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, με αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

-Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.

-Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, «μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους».

-Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6”.

Οι έμποροι της πρωτεύουσας ζητούν να λειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα το "click in shop", αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και επιδοτήσεις για την προμήθεια μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα.

Στο μεταξύ το ΥΠΑΝ προχώρησε χθες στην προδημοσίευση του προγράμματος επιχορήγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για δημιουργία e-shop με στόχο τη στήριξη της λειτουργίας τους κατά την περίοδο της πανδημίας. Το πρόγραμμα παρέχει 5.000 ευρώ ανά ΑΦΜ, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 80 εκατ. και αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του μήνα. Η προδημοσίευση βρίσκεται στη διεύθυνση http://epan2.antagonistikotita.gr/uploads/prodhmosieysh_e-lianiko.pdf

Αν σου άρεσε κάνε