Ρεκόρ αιτήσεων για την «Επιστραπτέα Προκαταβολή 5»!

Ρεκόρ αιτήσεων για την «Επιστραπτέα Προκαταβολή 5»!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:35 Δημιουργία 15/01/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ακόμη και το όριο των 600.000 αιτήσεων ενδέχεται να ξεπεραστεί έως τα μεσάνυχτα σήμερα όσον αφορά στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5», με δεδομένο ότι έως χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί 511.172 αιτήσεις, με ρυθμούς περίπου 10.000 αιτήσεων ανά ώρα!

Εάν επαληθευθεί το «σπάσιμο του ρεκόρ», τότε θα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η αρχική εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για περίπου 400.000 δικαιούχους στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν πως δεν θα αυξηθεί το προγραμματισμένο προς διάθεση ποσό, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Εξηγούν δε, ότι ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων δεν συνεπάγεται και αναλογικά ίδιο αριθμό δικαιούχων, διότι- όπως και στους προηγούμενους κύκλους- πολλοί θα βρεθούν εκτός. Είτε διότι έχουν υπερβεί την «οροφή» των 800.000 ευρώ (συνολική ενίσχυση από το προσωρινό πλαίσιο) είτε διότι δεν θα καλύπτουν το κριτήριο της πτώσης του τζίρου.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν και την υπουργική απόφαση για το ύψος της πτώσης του τζίρου, που θα είναι το αποφασιστικό κριτήριο για τον υπολογισμό της ενίσχυσης. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη εάν θα είναι πτώση κατά 20% και η απόφαση για τον αλγόριθμο αναμένεται να ληφθεί όταν κλείσει η πλατφόρμα και γίνει η τελική ανάλυση των δεδομένων. Ενώ, από το υπουργείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δοθεί μια παράταση, το πολύ 2- 3 ημερών.

Και στον 5ο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο. Στο σημείο αυτό, πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν ότι τα 1.000 ευρώ που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις ως ελάχιστο ποσό ενίσχυσης στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 4» δεν θα συμψηφιστεί με την ενίσχυση της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες μπορούν να αντλήσουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ και από τον νέο γύρο. Για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες, θα ενσωματωθούν στον ειδικό αλγόριθμο όλες οι ενισχύσεις τις οποίες ενδεχομένως έχουν λάβει από τους προηγούμενους κύκλους.

Αν σου άρεσε κάνε