Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου και τον Φεβρουάριο

Ποιοι δικαιούνται μείωση ενοικίου και τον Φεβρουάριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:03 Δημιουργία 16/01/21, 09:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ένα νέο «τοπίο» έχει πλέον διαμορφωθεί, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για την απαλλαγή και το Φεβρουάριο από την πληρωμή ενοικίων, για τους ενοικιαστές, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και τους εργαζόμενους για το διάστημα από τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 έως τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο φέτος.

Το νέο αυτό «τοπίο» έχει ως εξής:

Επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή:

Δεν κατέβαλαν το 40% του συνολικού μισθώματος για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, όσες ήταν κλειστές έως τις 11 και 15 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν καθόλου ενοίκιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές:

Τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο δικαιούνταν μείωση ενοικίου κατά 40%. Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν έχουν γίνει ακόμα οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αναμένεται ότι η μείωση αυτή θα ισχύσει εκ νέου.

Εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας:

Δικαιούνταν μείωση κατά 40% του ενοικίου για την κύρια κατοικία ή και για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη από τη μόνιμη κατοικία του, για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις, όμως θεωρείται ότι θα επαναληφθούν οι μειώσεις, διότι συνεχίζονται και οι αναστολές συμβάσεων.

Αποζημιώσεις ιδιοκτητών:

Τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα αποζημιώνονται για το 50% επί της απώλειας του εισοδήματος που έχουν υποστεί, με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν για το 80% του συμφωνημένου ενοικίου και όχι για τη ζημία που θα υποστούν, και πάλι απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Για τα ενοίκια του Νοεμβρίου:

Η καταβολή της αποζημίωσης θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου, η εκταμίευση των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα αυτού. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Φεβρουαρίου.

Εταιρείες που εκμισθώνουν ακίνητα:

Πέρυσι, δεν δικαιούνταν αποζημίωση. Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο εφέτος, που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια, η κρατική αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του αρχικού μισθώματος.

Αν σου άρεσε κάνε