Έως τον Ιούνιο οι αναστολές φορολογικών - ασφαλιστικών εισφορών

Έως τον Ιούνιο οι αναστολές φορολογικών - ασφαλιστικών εισφορών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:02 Δημιουργία 18/01/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Έως τον Ιούνιο προσανατολίζεται να παρατείνει τις αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να διευκολυνθεί η προσπάθεια μετάβασης επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε μια πορεία κανονικότητας από το β’ εξάμηνο.

Το συγκεκριμένο ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των θεμάτων, που θα συζητήσει η ηγεσία του υπουργείου με τους επικεφαλής των θεσμών στις 26 Ιανουαρίου. Άλλωστε, σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το περασμένο Σάββατο, όταν δήλωσε ότι «μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής, εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Σήμερα, όσοι έχουν πληγεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ταμεία από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο και πήραν παράταση έως το τέλος Απριλίου 2021.Το ίδιο ισχύει για τις ρυθμισμένες οφειλές όσων επιχειρήσεων έχουν κλείσει με κρατική εντολή και εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ενώ και οι προθεσμίες για την πληρωμή οφειλών ΦΠΑ που έπρεπε κανονικά να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου παρατείνονται έως τις 30 Απριλίου. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης, ενώ η επιστροφή στην εξυπηρέτηση των τρεχουσών υποχρεώσεων τους αρχίζει από τον Μάιο 2021. Το πιθανότερο σενάριο τώρα, υπό την αίρεση της έγκρισης από τους θεσμούς, είναι η αποπληρωμή να ξεκινήσει από τον Ιούλιο.

Η παράταση των αναστολών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα «μέτρων νέας γενιάς», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό στελεχών του οικονομικού επιτελείου, τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση αξιοποιώντας πρωτίστως εργαλεία που παρέχει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Οι νέες στοχευμένες παρεμβάσεις δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική μορφή και θα «κλειδώσουν» εφόσον υπάρξουν σαφή δείγματα για την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών, καθώς και την ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς που αποτελεί το πλέον κομβικό σημείο στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Βέβαιο είναι πως κανένα νέο μέτρο στήριξης δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα εφαρμόζεται βάσει «ατομικών κριτηρίων». Ήτοι, οι ελαφρύνσεις θα αφορούν στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που κρίνεται ότι χρήζουν άμεσης κρατικής στήριξης. Εκτός από την κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, υποχρεώσεις σε προμηθευτές, υποχρεώσεις για τοκοχρεολύσια δανείων, φόροι) σε επιχειρήσεις που έχουν αποδεδειγμένα μείωση του τζίρου τους 30% και άνω, υπό συζήτηση είναι και μια άλλη σειρά μέτρων, όπως διευκολύνσεις ή επιδοτήσεις στην πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις ή συγχωνεύσεις μικρομεσαίων, και μία νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις για τις συσσωρευμένες οφειλές.

Αν σου άρεσε κάνε