Ανοιχτή από σήμερα η αγορά

Ανοιχτή από σήμερα η αγορά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:29 Δημιουργία 18/01/21, 08:25
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μία κίνηση σχετικά υψηλού ρίσκου, επιστήμονες και κυβέρνηση επαναφέρουν από σήμερα, Δευτέρα την χώρα σε μιας μορφής κανονικότητα, επιτρέποντας την λειτουργία του λιανεμπορίου, χωρίς ραντεβού και χωρίς «παράδοση εκτός».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που παραμένουν υπό έλεγχο, αλλά και η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, ήταν οι δυο βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε μια πιο προωθημένη απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, εάν και αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση κρουσμάτων (κάτι που σημαίνει ότι η χαλαρότητα των γιορτών δεν είχε επιπτώσεις στους δείκτες), τότε την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου είναι πιθανόν να βρει στα θρανία και τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη συμπεριφορά εμπόρων και καταναλωτών αυτή την εβδομάδα και εφόσον τα περιοριστικά μέτρα τηρηθούν και με το λιανεμπόριο ανοιχτό (αποστάσεις, προσωπική υγιεινή, αποφυγή συνωστισμού κλπ.), τότε την Πέμπτη στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έχουν ξεκινήσει δειλά - δειλά και οι πρώτες συζητήσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης, υπό σαφείς και αυστηρούς περιορισμούς.

Το πρώτο βήμα, εάν οι αριθμοί το επιτρέψουν, δεν θα γίνει νωρίτερα από τα μέσα Φεβρουαρίου και θα αφορά τη λειτουργία των καφέ και των εστιατορίων μόνον σε εξωτερικούς χώρους με θερμαντικά σώματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως βεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, ουσιαστική συζήτηση θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα και μόνον εφόσον η χώρα έχει περάσει το «τεστ» του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Χθες, ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους πάντες να σεβαστούν τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, λέγοντας πως αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο μπορεί να παραμείνει μικρή, εάν τηρηθούν τα μέτρα από όλους.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα επαναφοράς στην κανονικότητα, με την προϋπόθεση ωστόσο να έχουν τηρηθεί τα μέτρα και η πανδημία να είναι υπό έλεγχο στην χώρα μας.

Ωστόσο, «φωτογράφισε» το πρώτο βήμα, καλώντας τους επιχειρηματίες της εστίασης να κάνουν χρήση του προγράμματος ενίσχυσης για την προμήθεια θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι θα είναι απαραίτητες και φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα «ευεργετήματα» που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αν σου άρεσε κάνε