«Πακέτο» εξειδικευμένων μέτρων στήριξης στο τραπέζι της κυβέρνησης

«Πακέτο» εξειδικευμένων μέτρων στήριξης στο τραπέζι της κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:36 Δημιουργία 19/01/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε σταδιακή άρση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, υπό τον αυστηρό όρο ότι η αγορά θα λειτουργήσει εκ νέου κανονικά και θα αποφευχθεί ένα τρίτο lockdown, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Τη θέση τους αναμένεται να πάρουν εξειδικευμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, προκειμένου να ανακάμψουν, και τα οποία θα περιλαμβάνουν παροχή φθηνής ρευστότητας και επιδοτήσεις, κάλυψη πάγιων δαπανών, φοροαπαλλαγές, και νέες φορολογικές ρυθμίσεις με βάση πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων για το οικονομικό προφίλ των εταιρειών και τη συμβολή τους στην απασχόληση.

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστική η τοποθέτησή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup, ότι «η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα μέτρα ανάκαμψης απαιτείται να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, διότι, εάν γίνει πρόωρα, θα εκτροχιάσει την ανάταξη των εθνικών οικονομιών, ενώ εάν γίνει καθυστερημένα είναι πιθανόν να επιδεινώσει τις ανισορροπίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση δεν θα υπάρξει αναστολή του ΦΠΑ τον Ιανουάριο, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού να αφορούν από τον Φεβρουάριο αποκλειστικά σε εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων και όχι σε αυτούς επιχειρήσεων, όπως του λιανεμπορίου, οι οποίες αν και ανοιχτές θεωρούνται πληττόμενες. «Ανάλογα με την επαναφορά της αγοράς θα αξιολογηθεί και η παράταση αποζημιώσεων ειδικού σκοπού τον Φεβρουάριο», ανέφεραν χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό το νέο «μοντέλο» να αφορά αποκλειστικά σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή. Όπως, π.χ., επιχειρήσεις του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, βάσει ΚΑΔ που θα καθοριστούν με νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα» και στο συγκεκριμένο πλαίσιο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα ανοίγει τον δρόμο για να αρχίσουν να «τρέχουν» τα πρώτα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα προβλέπεται ότι η δαπάνη των έργων θα υλοποιηθεί από εθνικούς πόρους, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει το ρίσκο να πάρει αργότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ. Αυτά τα προγράμματα είναι είτε ώριμες επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσει η προκήρυξή τους (π.χ. βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης) είτε προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ» ή η κατάρτιση του συνόλου του εργατικού δυναμικού.

Αν σου άρεσε κάνε