Ποια μέτρα βρίσκονται στο «τραπέζι» για τη στήριξη της εστίασης

Ποια μέτρα βρίσκονται στο «τραπέζι» για τη στήριξη της εστίασης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:17 Δημιουργία 21/01/21, 07:31
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ένα προς ένα μελετούν στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης τα μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον κλάδο της εστίασης στη χώρα, για να αποφευχθεί «τσουνάμι» λουκέτων και απολύσεων από τον, κατά πολλούς, δεύτερο τη τάξει μεγαλύτερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά και τη ρήση του πρωθυπουργού χθες ότι το άνοιγμα της εστίασης δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, η λήψη ενός εξειδικευμένου πακέτου μέτρων κρίνεται υπέρ το δέοντος επιβεβλημένη.

Έτσι, στο τραπέζι των προτάσεων προς επεξεργασία βρίσκονται αυτές για: παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% έως το τέλος του έτους, επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων του κλάδου- ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας- επιδότηση των ενοικίων αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου όταν ανεβάσουν ρολά, και ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών «εργαλείων» που θα προβλέπουν ευνοϊκές προϋποθέσεις τόσο για τη χρηματοδότηση, όσο και τη δανειοδότηση τους.

Οι επαγγελματίες του χώρου έθεσαν τα δικά τους αιτήματα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης χθες. Ζητούν στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία.

Ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κλάδου.

Το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί η εστίαση στη χώρα, αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής. Το γ’ τρίμηνο του 2020, το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης είχε απώλειες τζίρου 718 εκατ. ευρώ. Από 2.298.824.542 ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2019, ο τζίρος έπεσε στα 1.580.633.291 ευρώ το γ’ τρίμηνο πέρυσι (ποσοστιαία μείωση 31,2%). Ενώ, μόνο τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις του κλάδου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, η μείωση του τζίρου ανήλθε σε 64 εκατ. ευρώ ή 53,4% (από 120.232.839 ευρώ τον Νοέμβριο 2019 σε 56.080.717 ευρώ τον Νοέμβριο 2020).

Αν σου άρεσε κάνε