«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για νέα ρίσκα από την έξαρση της πανδημίας

«Καμπανάκι» Λαγκάρντ για νέα ρίσκα από την έξαρση της πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:21 Δημιουργία 21/01/21, 16:17

Η έναρξη των εμβολιασμών στην ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, αλλά η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρά ρίσκα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της ευρωζώνης, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η νέα αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Όπως διευκρίνισε, η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Η ίδια σημείωσε πως η παραγωγή πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προσθέτοντας πως η αναζωπύρωση της πανδημίας θέτει καθοδικά ρίσκα για το οικονομικό outlook βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας.

Στο περιβάλλον αυτό, σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ, συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία η παροχή άπλετης δημοσιονομικής τόνωσης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όλους τους τομείς της οικονομίας.

Μειώνοντας την αβεβαιότητα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, αυτό θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και προσφέροντας ένα μαξιλάρι στην σταθερότητα των τιμών.

Εν τω μεταξύ, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Η κυρία Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία με το βλέμμα σε πιθανές επιπτώσεις στο μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό outlook.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα εργαλεία της ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2% με τρόπο που να ικανοποιεί τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη συμμετρία σε βάθος χρόνου.

Αν σου άρεσε κάνε