ΤτΕ: Τα «κλειδιά» για δημοσιονομική σταθερότητα και οι προκλήσεις εν μέσω πανδημίας

ΤτΕ: Τα «κλειδιά» για δημοσιονομική σταθερότητα και οι προκλήσεις εν μέσω πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:01 Δημιουργία 22/01/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Συστάσεις προς το οικονομικό επιτελείο απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός νέου φαύλου κύκλου δημοσιονομικής αστάθειας και ύφεσης.

Προειδοποιεί δε, ότι στην παρούσα συγκυρία αβεβαιότητας ως προς την πορεία εξέλιξης της πανδημικής κρίσης και της βραδύτερης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, πρέπει να αποφευχθεί μια πρόωρη και απότομη απόσυρση των υφιστάμενων δημοσιονομικών μέτρων.

Και τονίζει, μέσα από την έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, ότι η δημοσιονομική επέκταση θα πρέπει να παραμείνει στοχευμένη και προσωρινού χαρακτήρα, για να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του χρέους και να μην κινδυνέψει να μετατραπεί η πανδημική κρίση σε μια κρίση χρέους. Κάνει μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, που θα στηρίξει την εργασία και την οικονομική ανάπτυξη και θα λειτουργήσει ως κίνητρο για μείωση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Την ίδια ώρα, καταγράφει τέσσερις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούν να ταλανίζουν την ελληνική οικονομία:

-Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που παραμένει υψηλό (περίπου 106,7 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου 2020), ενώ είναι πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω όταν λήξει η περίοδος αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων στο τέλος Απριλίου 2021.

-Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τους προμηθευτές του, το απόθεμα των οποίων αυξήθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου πέρυσι από 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

-Το ποσό που αντιστοιχεί στις εκκρεμείς αιτήσεις οριστικής κύριας σύνταξης αυξήθηκε σε 620 εκατ. ευρώ στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2020 (έναντι 553 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019), εκ των οποίων τα 608 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.

-Η συσσώρευση απλήρωτων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η ΤτΕ δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη και ως προς τις προβλέψεις της για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών. Εκτιμά ύφεση της τάξης του 10% για το 2020 και εν συνεχεία επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (+4,2% το 2021 και +4,8% το 2022) που, όμως, δεν θα καλύψουν τις μεγάλες απώλειες του ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2020 σε 7,3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2021, υπό την προϋπόθεση του περιορισμού της πανδημίας και της ανάκτησης των οικονομικών απωλειών, εκτιμάται μείωση του ελλείμματος σε 3,88% του ΑΕΠ. Για την κεντρική τράπεζα της χώρας, η μεγάλη «θηλιά» στην οικονομία λέγεται δημόσιο χρέος. Αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 208,9% του ΑΕΠ το 2020 (από 180,5% του ΑΕΠ το 2019), ενώ το 2021 αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 199,6% του ΑΕΠ- παρά την αύξησή του σε ονομαστικούς όρους κατά 3,2 δισ. ευρώ- λόγω της εκτιμώμενης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 5,6%.

Αν σου άρεσε κάνε