Ακίνητα: Την Τρίτη «κληρώνει» για τις αντικειμενικές αξίες

Ακίνητα: Την Τρίτη «κληρώνει» για τις αντικειμενικές αξίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:29 Δημιουργία 23/01/21, 09:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την προσεχή Τρίτη θα «κληρώσει» εκτός απροόπτου για το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές, καθώς αναμένεται τηλεδιάσκεψη του Oικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές κλιμακίων και συντελεστών, ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, με μόνη εξαίρεση τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές- «φιλέτα» που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω της πανδημίας και του lockdown, αλλά τώρα το υπουργείο έχει θέσει ως ορόσημο τον Μάρτιο, με τους εκτιμητές να έχουν καταθέσει σχεδόν το σύνολο των εισηγήσεών τους. Πρόθεση, υπό την αίρεση της ομαλής εξέλιξης των πραγμάτων, είναι να υπολογισθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021 με τις νέες τιμές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το δεύτερο πανελλαδικό lockdown, καθώς οι αυτοψίες ουσιαστικά απαγορεύονται, ενώ και η αναζήτηση συγκριτικών στοιχείων καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές καταγράφονται ακόμη μεγάλες αποκλίσεις και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα ανάθεση σε εκτιμητή προκειμένου να περιοριστεί η «ψαλίδα». Στην Αττική τα προβλήματα αφορούσαν περιοχές όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, η Βάρη, η Νέα Μάκρη, η Λυκόβρυση, η Βουλιαγμένη και το Παλαιό Φάληρο. Ενώ στην υπόλοιπη χώρα, προβλήματα καταγράφονταν στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στη Σαλαμίνα, στην Αίγινα, στα Κύθηρα, στη Λήμνο και σε ζώνες της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Β. Ελλάδας κ.λπ.

Στις εισηγήσεις για τις νέες τιμές ζώνης προτείνονται αυξήσεις 10%, 30%, 50% ή και 100%, που αυτόματα επιφέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε δεκάδες άλλους φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις τιμές της εφορίας. Για τον συγκεκριμένο λόγο και προκειμένου να μην «φουσκώσει» ο λογαριασμός του φόρου που θα κληθούν πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, βούληση του οικονομικού επιτελείου είναι να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια.

Υπάρχει η σκέψη ανάλογα με την αξία της περιουσίας να αλλάξουν αναλογικά και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ακινήτων. Έτσι, από τις αλλαγές στους συντελεστές μπορεί να επέλθει μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να επιτύχουν μείωση της επιβάρυνσης για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, την οποία θα κληθούν να αναπληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων σε ακριβές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο σύστημα. Βέβαιο είναι, ότι η επέκταση των αντικειμενικών αξιών θα αποκαλύψει μια φορολογητέα ύλη αρκετών δισ. ευρώ και σε τελική ανάλυση ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το δημόσιο ταμείο.

Αν σου άρεσε κάνε