Ε9: Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για όσους είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία

Ε9: Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για όσους είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:56 Δημιουργία 25/01/21, 07:45

Το έντυπο Ε9 πρέπει να συμπληρώσουν και φέτος όλοι όσοι είχαν μεταβολές (πώληση, μεταβίβαση κ.ά.) στην ακίνητη περιουσία τους έως και 31/12/2020, με την ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ να έχει ανοίξει από χθες.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα- βάσει νομοθετικής ρύθμισης που ισχύει από το 2019- να υποβάλουν στο σύστημα TAXISnet εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010- 2020 χωρίς επιβάρυνση με το πρόστιμο των 100 ευρώ, προκειμένου να διορθώσουν διαφορές που έχουν προκύψει στα στοιχεία των ακινήτων τους μετά την ακριβή καταγραφή που έγινε στο Κτηματολόγιο.

Εάν προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει τον φόρο προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73%.

Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ για την περίοδο 2010- 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, καθώς τυχόν λάθη ενδέχεται να κοστίσουν ακριβά. Διότι, αφ’ ενός θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ και αφ’ ετέρου ενδέχεται να κληθούν να καταβάλουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ εφέτος για τα ακίνητα που είχαν στην κατοχή τους.

Για την αποφυγή λαθών, πάντως, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ υπάρχουν αναλυτικές διευκρινίσεις τόσο για τη σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε9, όσο και για την υποβολή του ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

Αν σου άρεσε κάνε