Με το... χρονόμετρο οι αγορές μετά το συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους

Με το... χρονόμετρο οι αγορές μετά το συνωστισμό στους εμπορικούς δρόμους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:15 Δημιουργία 25/01/21, 14:07

Στο «τραπέζι» της κυβέρνησης βρίσκεται σχέδιο για αγορές με χρονόμετρο στη «σκιά» του μεγάλου συνωστισμού, που σημειώθηκε σε κεντρικούς, εμπορικούς δρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το πρώτο Σαββατοκύριακο κατά το οποίο ο κλάδος του λιανεμπορίου επαναλειτούργησε.

«Παίζουμε με τη φωτιά» ήταν του μήνυμα του Νίκου Σύψα σε σημερινές δηλώσεις του. «Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, υπενθυμίζοντας ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό».

«Οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε, ήταν η εξαίρεση και έχουμε σχέδιο εάν χρειαστεί», υποστήριξε από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθεί στενά την κίνηση στην αγορά. Τα μέτρα από τις επιχειρήσεις τηρούνται κατά γράμμα και θερμά ευχαριστώ γι´ αυτό. Οι καταναλωτές φορούν όλοι μάσκα πράγμα που είναι κρίσιμο. Οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε, ήταν η εξαίρεση και έχουμε σχέδιο εάν χρειαστεί», έγραψε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξήγησε, γιατί δεν θεωρεί ανησυχητικές τις εικόνες με τις ουρές έξω από τα καταστήματα.

«Ο λόγος που υπήρχαν ουρές στους εξωτερικούς χώρους ήταν ακριβώς γιατί τηρήθηκαν τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους. Το σημαντικό που είδαμε είναι ότι οι ουρές τηρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κόσμος φορούσε τις μάσκες και ήταν μια κατάσταση όπου είδαμε τον κόσμο να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε πάλι σε μια αρνητική κατάσταση», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει αν εξετάζεται η υιοθέτηση αγορών με χρονόμετρο, για το οποίο έκαναν νωρίτερα λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο κ. Ταραντίλης δήλωσε πως δεν το γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα και θα επανέλθει στο επόμενο briefing.

Στο μεταξύ, ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε μία εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες, κατά τις οποίες οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti. Διαψεύδοντας κατηγορηματικά για μια ακόμα φορά τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο από την πλατφόρμα του e-katanalotis, τα οποία συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη».

Όπως ανέφερε, την πρώτη εβδομάδα «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%. «Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα», δήλωσε.

Εξήγησε επίσης ότι κόφτης στα γραπτά μηνύματα δεν μπορεί να μπει, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. «Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δε θα μπει», σημείωσε.

Για αγορές με χρονόμετρο μίλησε επίσης σήμερα και ο κ. Σταμπουλίδης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το κράτος», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όπως είναι ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν.

Αν σου άρεσε κάνε