Συνολική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας επιδιώκει η Αθήνα

Συνολική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας επιδιώκει η Αθήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:47 Δημιουργία 26/01/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μπορεί οι διαδικασίες για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και επικεφαλής των θεσμών να είναι fast track, καθώς οι τηλεδιασκέψεις αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο, αλλά τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι αποκτούν ιδιαίτερη σημασία λόγω της πανδημίας.

Η ατζέντα κάνει γενικά λόγο για δημοσιονομικά μεγέθη και ληξιπρόθεσμες οφειλές, χρηματοπιστωτικά και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όμως πίσω από τις «επικεφαλίδες» τα ζητήματα είναι καυτά.

Υπάρχει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα «τσουνάμι» νέου ιδιωτικού χρέους που προκαλεί η πανδημία και μπορεί να αγγίξει εφέτος και τα 20 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει μία συνολική ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ώστε να μην λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και υπονομεύσουν την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, θα διερευνήσει τις προθέσεις των θεσμών για μια ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών σε έως 120 δόσεις, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους.

Εκτιμάται ότι στα 234 δισ. ευρώ τού ιδιωτικού χρέους πριν την πανδημία θα πρέπει να προστεθεί ένα νέο ιδιωτικό χρέος που μπορεί να προκύψει από μία μεγάλη «δεξαμενή», ως εξής: «κόκκινα» δάνεια ύψους 10- 12 δισ. ευρώ, 4 δισ. από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί, 3 δισ. ευρώ από χρέη μεταξύ των ιδιωτών, 2 δισ. ευρώ οφειλές στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, περίπου 7 δισ. ευρώ που θα διατεθούν κατά τους πέντε κύκλους «της επιστρεπτέας προκαταβολής» (τα οποία θα αρχίσουν μεν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο 2022, αλλά κάποιες επιχειρήσεις δεν θα έχουν αυτήν τη δυνατότητα), και 5 δισ. ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές υποχρεώσεις το 11μηνο του 2020. Παράγοντες της οικονομίας επισημαίνουν πως είναι πολύ εύκολο εάν δεν υπάρξει μια γενναία ρύθμιση, να δημιουργηθεί ένα νέο χρέος 20 δισ. ευρώ.

Οι οριστικές αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν στην επόμενη αξιολόγηση περί τα τέλη Μαρτίου, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να ενημερώσει από τώρα τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Και έχει στη «φαρέτρα» του το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Νοέμβριο για τον «Μηχανισμό Επαγρύπνησης», όπου είχε επισημανθεί μία εκρηκτική αύξηση του συνολικού χρέους της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού, σε περίπου 330% του AEΠ ή 600 δισ. ευρώ το 2020, από 290% του ΑΕΠ ή περίπου 520 δισ. ευρώ το 2019. Και παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι παραδοσιακά αντίθετη σε ρυθμίσεις οφειλών, καθώς θεωρεί ότι επιβραβεύονται οι κακοπληρωτές και πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών, τώρα η ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση υπερκεράζει τα πάντα.

Αν σου άρεσε κάνε