Έκτακτες παρεμβάσεις για το «πέναλτι» στις e-αποδείξεις

Έκτακτες παρεμβάσεις για το «πέναλτι» στις e-αποδείξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:17 Δημιουργία 28/01/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Λίγο πριν την εκκίνηση της διαδικασίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το οικονομικό επιτελείο έχει πιάσει τα μολύβια και επεξεργάζεται συγκεκριμένες έκτακτες παρεμβάσεις, με στόχο να απορροφηθούν, κατά το δυνατόν, οι κραδασμοί από την πανδημία στα εισοδήματα των φορολογουμένων.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα αφορούν κυρίως στο «πέναλτι» για τις αποδείξεις δαπανών και στα τεκμήρια διαβίωσης, και θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, λόγω της ρήτρας διαφυγής που επιτρέπει τη λήψη πρόσθετων μέτρων αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την υποχρέωση να καλύπτεται το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις δαπανών.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κλίμακα της μείωσης μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 10% και 20%, ενώ εναλλακτικά εξετάζεται η ακύρωση του «πέναλτι» του 22% (επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ύψους των δαπανών και αυτού που συγκεντρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα), ενώ ένα τρίτο σενάριο προβλέπει να διευρυνθεί ο αριθμός αυτών που εξαιρούνται από το μέτρο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2020 και θα είναι ανάλογες με τον βαθμό συρρίκνωσης των δαπανών που θα δείξουν τα στοιχεία αυτά.

Σημειώνεται ότι, υπήρξε περιορισμός στις δαπάνες από τους πολίτες, τόσο λόγω του lockdown, όσο και του γεγονότος πως πολλοί προτίμησαν να περιορίσουν την κατανάλωση κρατώντας αποθέματα για την «επόμενη ημέρα».

Εν προκειμένω, είναι πλέον αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο α’ 6μηνο του 2020. Τόσο ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών με κάρτες, όσο και η συνολική αξία τους μειώθηκαν σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2019. Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 531,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας (οριακή) μείωση κατά 1%, αλλά η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 30,5 δισ. με σημαντική πτώση κατά 13%. Μείωση 14% καταγράφηκε και στη μέση αξία των συναλλαγών (πτώση 14% ανά χρεωστική κάρτα και μείωση 20% ανά πιστωτική κάρτα).

Σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης, το μέτρο αναμένεται να αφορά στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, στους επαγγελματίες, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους που καταγράφουν σημαντική πτώση στον τζίρο τους. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν δύο εισηγήσεις: είτε να «παγώσουν» για έναν χρόνο τα τεκμήρια που αφορούν στις κατοικίες και στα αυτοκίνητα είτε να μειωθούν κατά 50%.

Ειδάλλως, στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης κινδυνεύουν να πέσουν εφέτος χιλιάδες φορολογούμενοι με μεγάλες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, και να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε να προχωρήσει σταδιακά στην κατάργηση των τεκμηρίων, αλλά η πανδημία ανέστειλε τα κυβερνητικά σχέδια.

Αν σου άρεσε κάνε