«Νέα γενιά επενδύσεων»: Έως 30 «ώριμα» έργα στον κατάλογο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

«Νέα γενιά επενδύσεων»: Έως 30 «ώριμα» έργα στον κατάλογο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:30 Δημιουργία 05/02/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Ώριμα» έργα, από το ψηφιακό voucher και το «Εξοικονομώ» έως δράσεις για την ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και αρδευτικά έργα στη Δυτική Μακεδονία, αναμένεται να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των είκοσι έως τριάντα έργων συνολικά του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, για τα οποία θα υπάρξει προχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα ξεκινήσουν με εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν δύο συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και 10 τεχνικές συναντήσεις, προκειμένου να προχωρήσει το εθνικό σχέδιο και να κατατεθεί έως τις 20 Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συζήτηση με τις κοινοτικές αρχές αφορά στην εξέταση του βαθμού «ωριμότητας» κάθε έργου, ώστε να οριστικοποιηθεί ποια θα προχωρήσουν άμεσα και ποια θα πρέπει να περιμένουν τον επόμενο χρόνο.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε χθες ότι «συζητάμε με την Επιτροπή το μείγμα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Κάνουμε αξιολόγηση του κόστους». Και επεσήμανε πως το πρόγραμμα πρέπει να τελειώσει σε πέντε χρόνια, καθώς μετά τα χρήματα χάνονται.

Την εκτίμηση του κόστους έργων και προγραμμάτων έχει αναλάβει η Grand Thorton, ενώ η Pricewaterhouse εκτιμά το «πράσινο» αποτύπωμα κάθε έργου, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίδει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη παράμετρο.

Έτσι, η «νέα γενιά επενδύσεων» έχει προσαρμοστεί στους στόχους της Κομισιόν, που θέτει ως στόχο μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, βάζοντας στο περιθώριο, εκτός από τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και το φυσικό αέριο. Και εκ των πραγμάτων, δεν είναι τυχαίο ότι το 37% των συνολικών κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετευθεί σε δράσεις πράσινης ανάπτυξης.

Παράλληλα με το σκέλος των επιδοτήσεων, διεξάγονται και οι συζητήσεις για το σκέλος των δανείων, καθώς το «στοίχημα» είναι να διπλασιασθούν κατ’ ελάχιστο τα κονδύλια και από τα 13 δισ. ευρώ να προκύψουν επενδύσεις περί τα 30 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες πρώτα θα αξιολογηθούν από τράπεζες και ιδιώτες συμβούλους.

Αν σου άρεσε κάνε