Στην «τελική ευθεία» η μείωση της προκαταβολής φόρου και φέτος

Στην «τελική ευθεία» η μείωση της προκαταβολής φόρου και φέτος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:33 Δημιουργία 05/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην «τελική ευθεία» έχει μπει η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα στη σχετική νομοθετική ρύθμιση ως ένα επιπλέον «εργαλείο», για να παραμείνουν ενεργές οι επιχειρήσεις και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ, ποσό που πρέπει να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις που θα δηλώσουν κέρδη από τα φετινά εισοδήματα.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ανέφικτη την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ ακόμη και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως και τα δηλωθέντα κέρδη του 2020 θα υποχωρήσουν τουλάχιστον 50%, γεγονός που θα οδηγήσει σε μηδενική προκαταβολή για τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, περισσότερες από 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μείωση τζίρου πάνω από 5% στο α’ εξάμηνο του 2020, δικαιούνται μειωμένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2021, από 30% έως και 100%.

Έτσι, το γεγονός της μείωσης των εσόδων από τα επιχειρηματικά κέρδη διευκολύνει περαιτέρω το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε μείωση της προκαταβολής του φόρου.

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 100% επί του φόρου που προκύπτει για το προηγούμενο φορολογικό έτος. Το «μοντέλο» που θα ακολουθηθεί, αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με αυτό το 2020, δηλαδή να επαναληφθούν οι κλιμακωτές μειώσεις της προκαταβολής φόρου ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου.

Σημειώνεται ότι, με βάση όσα εφαρμόστηκαν τον περασμένο Αύγουστο, μειώθηκε η προκαταβολή για όσους είχαν μείωση του τζίρου μεγαλύτερη από 5% το α’ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, ενώ μηδενίστηκε για τις τουριστικές, εποχικές, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 30% έως 70% και φτάνει ακόμα και στον μηδενισμό για επιχειρήσεις στις οποίες το ποσοστό μείωσης του τζίρου υπερβαίνει το 35%.

Ειδικότερα:

-Εάν το ποσοστό μείωσης του τζίρου το α’ εξάμηνο του 2020 έναντι του α’ εξαμήνου του 2019 ήταν 5%- 15%, η προκαταβολή φόρου μειώνεται κατά 30%.

-Για πτώση τζίρου 15,1%- 25%, η προκαταβολή περιορίζεται στο 50%.

-Για πτώση τζίρου 25,1%- 35%, η μείωση ανέρχεται στο 70%.

-Για πτώση τζίρου άνω του 35%, η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται.

Αν σου άρεσε κάνε