«Παράθυρο» Μητσοτάκη σε μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων και εισφορών

«Παράθυρο» Μητσοτάκη σε μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων και εισφορών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:12 Δημιουργία 06/02/21, 09:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Παράθυρο» για μονιμοποίηση των μειώσεων φόρων και εισφορών άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα επιδίωξη είναι η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Πρόκειται για μέτρα που ισχύουν φέτος ως προσωρινά και αφορούν στην αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση κατά τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, επιμερισμένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων (κατά 2,38 μονάδες), όσο και υπέρ των εργαζομένων (κατά 2,62 μονάδες).

Στο σκέλος αυτό, έχει υπάρξει μια μείωση κατά 0,9 μονάδες πριν την πανδημία και κατά 3 μονάδες μεσούσης της υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος, ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές.

Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πώς μπορούμε να τις μειώσουμε και άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτήν τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας».

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν στο Xrimaonline.gr ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που υλοποιήθηκαν προ της πανδημίας είναι μόνιμες. Οι μειώσεις που έγιναν κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως έχει αναφέρει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Θα επιδιώξουμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, να μονιμοποιήσουμε κάποιες μειώσεις φόρων και εισφορών».

Η κυβερνητική αυτή επιδίωξη θα διευκολυνθεί σημαντικά, εάν υπάρξει από την Κομισιόν και το 2022- όπως όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν- μια «ρήτρα διαφυγής», ήτοι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να μην ισχύουν πλήρως οι δημοσιονομικοί στόχοι, προκειμένου οι ευρωπαϊκές οικονομίες να επανέλθουν στην ανάκαμψη.

Έτσι, εκτός απροόπτου, οι παρεμβάσεις που έχουν θεσπιστεί και εξετάζεται να μονιμοποιηθούν είναι:

-Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τη μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, που επίσης έχει ανασταλεί για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα, δικαιώματα κ.λπ.). Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα που υπερβαίνουν ετησίως τα 12.000 ευρώ και το όφελος ξεκινά από 1,07 ευρώ τον μήνα και μπορεί να ανέλθει σε 306 ευρώ μηνιαίως για μισθό 6.500 ευρώ

-Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο σε 36,66% και μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» 7,5% των εισφορών. Κατανέμεται κατά 1,79 μονάδα στους εργοδότες και κατά 1,21 μονάδα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Και εάν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση, απομένει η μείωση κατά 1,1 μονάδα επιπλέον.

Αν σου άρεσε κάνε