Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης

Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:16 Δημιουργία 16/02/21, 08:10
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε τρεις επιλογές αναμένεται να βασιστεί το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει το κόστος για τα μέτρα στήριξης, το οποίο, λόγω της πορείας της πανδημίας, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από κάθε έως σήμερα πρόβλεψη.

Με βάση τον σχεδιασμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι πηγές χρηματοδότησης αναμένεται να έχουν ως εξής:

-Ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα πραγματοποιήσει νέα έξοδο στις αγορές, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,5- 3 δισ. ευρώ. «Σύμμαχος» στην προσπάθεια αυτή είναι η ΕΚΤ, η «ομπρέλα» της οποίας και στα ελληνικά ομόλογα επιτρέπει τον δανεισμό με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δεν είναι απεριόριστη, λόγω και του υψηλού δημοσίου χρέους. Όπως έχει επανειλημμένως επισημαίνει η ηγεσία η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, «αυτά που παίρνουμε σήμερα είναι δανεικά από το εξωτερικό, κάποια στιγμή με τη φορολόγηση των εσόδων θα πρέπει να τα δώσουμε πίσω στο βάθος του χρόνου, σε 5 με 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση χρέους». Και μία μεγάλη υπέρβαση του χρέους θα δημιουργήσει νέο πρόβλημα, ειδικά όταν στα τέλη του 2020 το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 206% του ΑΕΠ, ενώ για το 2021 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 350 δισ. ευρώ.

-Η χρήση ενός μέρους από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που σήμερα κυμαίνονται περί τα 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα από τον ESM. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι προγραμματισμένο να μειωθούν εφέτος κατά 6,2 δισ. ευρώ, όμως το ζητούμενο είναι να μην περιοριστούν περισσότερο και να μην βρεθούν κάτω από το επίπεδο των 25 δισ. ευρώ. Διότι αυτό θα ήταν ένα μήνυμα που θα προκαλούσε δυσμενή εικόνα για την ελληνική οικονομία στις αγορές και θα ανέστρεφε τους όρους δανεισμού.

-Η αναθεώρηση της στρατηγικής για μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια κατά 1,8 δισ. ευρώ και την αντικατάστασή τους από μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Ο εν λόγω προγραμματισμός βασίζονταν στην εκτίμηση του ΟΔΔΗΧ πως το ύψος των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που βρίσκεται σε κυκλοφορία πρέπει να μειωθεί, έχοντας εισηγηθεί τον περιορισμό των εκδόσεων εντόκων και την αντικατάσταση τους με ομόλογα.

Αν σου άρεσε κάνε