Πως θα «χτιστεί» το αφορολόγητο και με χάρτινες αποδείξεις

Πως θα «χτιστεί» το αφορολόγητο και με χάρτινες αποδείξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:59 Δημιουργία 22/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Επανέρχονται στη ζωή των φορολογουμένων οι χάρτινες αποδείξεις των συναλλαγών με μετρητά, προκειμένου να προσμετρώνται, με αυτές από τη χρήση «πλαστικού χρήματος», στην κάλυψη του 30% των δαπανών του εισοδήματος και την αποφυγή του «πέναλτι» του επιπλέον φόρου.

Παράλληλα, με βάση τον πρώτο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι χάρτινες αποδείξεις φαίνεται ότι θα «εκτοπίσουν» από τη φορολοταρία της ΑΑΔΕ τις e-αποδείξεις, με κίνητρο την κλήρωση μεγαλύτερων χρηματικών ποσών.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε πως εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον αυτές κατατεθούν στην εφορία.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα προβλεφθεί η δημιουργία μιας εφαρμογής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην οποία οι φορολογούμενοι θα αποστέλλουν την απόδειξη που πήραν από μια συναλλαγή με μετρητά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο φορολογούμενος θα μπορεί, αφού πρώτα «σκανάρει» την απόδειξη, να την αποστέλλει στη συνέχεια στην ΑΑΔΕ. Η εφαρμογή θα διατίθεται από το Google Store και ο φορολογούμενος, ακόμα και μέσω ενός κινητού smartphone, θα μπορεί να σκανάρει τον ειδικό κωδικό QR Code που βρίσκεται στην απόδειξη. Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, αυτός είναι ένας επιπλέον τρόπος για να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή που πραγματοποιείται με τα παράνομα λογισμικά ταμειακών μηχανών. Καθώς, θα γίνεται αυτόματα έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα της απόδειξης.

Παράλληλα, προβλέπεται η παροχή επιπλέον κινήτρων, ώστε οι φορολογούμενοι να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής και να επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στις κληρώσεις που πραγματοποιούνται κάθε μήνα από την ΑΑΔΕ μέσω της φορολοταρίας. Με το υφιστάμενο καθεστώς, 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ ο καθένας στις μηνιαίες κληρώσεις. Με τις υπό προώθηση αλλαγές, σχεδιάζεται οι φορολογούμενοι να κερδίζουν πολύ μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, αλλά και δώρα.

Τα σχέδια των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση οι χάρτινες αποδείξεις με χρήση μετρητών θα μετρούν για τη φορολοταρία, και σε δεύτερο χρόνο θα προσμετρώνται για την κάλυψη των δαπανών ύψους 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, για τα εισοδήματα ποιου έτους θα επέλθουν οι συγκεκριμένες αλλαγές.

Αν σου άρεσε κάνε