Τα τρία «κλειδιά» για την είσπραξη φόρων 50 δισ. φέτος

Τα τρία «κλειδιά» για την είσπραξη φόρων 50 δισ. φέτος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:18 Δημιουργία 23/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Θέτοντας τα 50 δισ. ευρώ ως στόχο για τις εισπράξεις εσόδων εφέτος, η ηγεσία της ΑΑΔΕ- και κατ’ επέκταση του υπουργείου Οικονομικών- γνωρίζει ότι πρέπει να υπερβεί τρεις «σκοπέλους», προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Πρωτεύον είναι η άρση των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Ο Φεβρουάριος φεύγει εν μέσω lockdown, ουδείς ευελπιστεί ότι θα είναι «μήνας κανονικότητας» ο Μάρτιος, η εστίαση αναμένεται να παραμείνει κλειστή έως τις αρχές Μαΐου, ενώ η έναρξη της τουριστικής κίνησης τοποθετείται περί τον Ιούνιο. Η επιστροφή στην κανονικότητα για τη λειτουργία της αγοράς έχει άμεσο αντίκτυπο κυρίως στα έσοδα από ΦΠΑ, για τον οποίο ο πήχης έχει τεθεί στα 17,5 δισ. ευρώ. Ενώ, από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έχουν προϋπολογιστεί επιπλέον 6,6 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για να υλοποιήσουν το ελεγκτικό πλάνο. Πέρυσι, λόγω κορoνοϊού, οι ελεγκτές διεκπεραίωσαν κυρίως παλιές υποθέσεις, οι οποίες έχουν υψηλότερο δείκτη δυσκολίας και χαμηλότερο δείκτη εισπραξιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν 442 έλεγχοι (περίπου όσοι και το 2019 που ήταν 455), από τους οποίους, όμως, μόνον οι 125 αφορούσαν νέες υποθέσεις. Έτσι, οι εισπράξεις ανήλθαν συνολικά σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2019.

Οπότε, θεωρούνται κομβικοί οι στοχευμένοι προληπτικοί έλεγχοι τόσο για την έκδοση των προβλεπόμενων φορολογικών στοιχείων, όσο και για τις σοβαρές περιπτώσεις απάτης και αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Πέρυσι, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και για τους ελέγχους, οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΑΑΔΕ πέτυχαν να εντοπίσουν σημαντικές περιπτώσεις παραβατικότητας, με διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο που άγγιξαν τα 420 εκατ. ευρώ, ή υπερδιπλάσια σε σχέση με 2019.

Το τρίτο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, ζήτημα, αφορά στον σχεδιασμό για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πριν την πανδημία, η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει σε έναν νέο μηχανισμό αυτοματοποιημένων διαδικασιών, με άντληση στοιχείων από διάφορες πηγές (π.χ. Κτηματολόγιο). Έτσι ώστε, να σχηματίζεται το προφίλ των οφειλετών και στη συνέχεια να κινούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν μεν τη δυνατότητα, αλλά αποφεύγουν τις πληρωμές. Εφέτος, εκτός από τις προφανείς δυσκολίες εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών από φυσικά και νομικά πρόσωπα, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα λάβει το υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα χρέη της πανδημίας.

Για την ιστορία, αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ προγραμματίζει για το 2021 και επιστροφές φόρων 5,2 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εξοφληθούν 100%, παρά τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε