«Χασούρα» έως 1,5 δισ. στα ταμειακά διαθέσιμα με 15νθήμερο lockdown στην αγορά

«Χασούρα» έως 1,5 δισ. στα ταμειακά διαθέσιμα με 15νθήμερο lockdown στην αγορά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:01 Δημιουργία 23/02/21, 18:37

«Για κάθε 15 ημέρες που είναι κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται κατά 1 με 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τη στιγμή που η συζήτηση επικεντρώνεται στο χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της αγοράς.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε δε ότι όσο ευρύτερο είναι το lockdown και όσο επεκτείνεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά.

Μιλώντας στην ΕΡΑ, ο ίδιος επεσήμανε ότι το τρέχον έτος δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας και αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και στη βάση των σημερινών δεδομένων, θα καταστεί εφικτό το 2022.

Μιλώντας στην ΕΡΑ, ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 και η Ελλάδα, να αντιμετωπισθεί όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την «επόμενη ημέρα» δήλωσε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί η οικονομική πολιτική που διακόπηκε από την πανδημία και η ανάπτυξη να καταστεί βιώσιμη με την αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Στήριξη στην κοινωνία

Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, αλλά πάντα εντός των απαραίτητων δημοσιονομικών περιορισμών που υπαγορεύει η δημοσιονομική σταθερότητα. Επανέλαβε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το μηνιαίο κόστος του lockdown σε εθνικό επίπεδο είναι περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές.

Είπε, παράλληλα, ότι για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι μέσα από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή» έχουν διατεθεί 7 δισ. ευρώ σε 545.000 επιχειρήσεις και 3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς ο κ. Σταικούρας τόνισε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών το πότε θα ανοίξει η αγορά, θα μιλήσουν πρώτα οι ειδικοί. Η κυβέρνηση σαφώς και θέλει να λειτουργεί το εμπόριο εύρυθμα και με τη μεγαλύτερη δυνατή υγειονομική ασφάλεια.

Για το θέμα του τουρισμού ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο και η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Προσδοκούμε», είπε «ότι το 2021 ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από το 2020, ωστόσο δεν θα φθάσει στα επίπεδα του 2019».

Τέλος, για το χρέος τόνισε ότι έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστούν βιώσιμο, παρά την επιβάρυνσή του την περίοδο της πανδημίας.

Αν σου άρεσε κάνε